Kultúra

Hiába tűnik jó ötletnek, senki ne vigye az erdőkbe a fonnyadó halloween tököket!

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 3. 15:31

A takarmánytök nem való eledelnek, ráadásul a vadállatok el is pusztulhatnak a bennük felejtett dekorációs elemektől, gyertyamaradéktól.

Egyre több háztartásban kezdenek fonnyadni a múlt héten rémisztő dekorációnak kitett, különféle kreatív módokon kifaragott halloween-tökök. Szerdán arról számoltunk be, hogy a II. kerületi önkormányzat gyűjtőpontokat hozott létre, ahol szombatig bárki leadhatja a megunt töklámpásait. Az önkormányzati kezdeményezés lényege, hogy az így begyűjtött tököket elviszik a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, ahol takarmányként és komposztként  hasznosítják majd.

Hogy mit lehet még tenni a szolgálati idejüket kitöltő tökökkel, sokakat foglalkoztat. A Facebookon nem kevesen értenek egyet azzal a javaslattal, hogy az emberek nyugodtan vigyék ki ezeket az erdőbe, ott majd úgyis megeszik a vadállatok. Hiába tűnik úgy, hogy ami megfelel az állatkerti lakóknak, az jó lehet az erdő lakóinak is, a természetvédelmi szakemberek nem örülnek ennek a széles körben megosztott ötletnek.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) csütörtökön külön posztban tiltakozott az ellen, hogy az erdőkben kössenek ki a töklámpások, a felhívást megosztotta többek között a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és több túrázással, kirándulással, természetvédelemml foglalkozó oldal és csoport is.

A DINPI A halloween tök nem való a természetbe! című posztja kifejezetten azt kéri, hogy senki ne vigye a természetbe a töklámpást. Mert az egy dolog, hogy a málladozó, bomló, rothadó tök nem nyújt valami szép látványt kirándulás közben, de veszélyes is lehet a vadállatokra.

A takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része ugyan elfogyasztja (pl. a mindenevő vaddisznók), de más fajok megbetegedhetnek tőle. A faragott tökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fém részei, melyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak.

A DINPI azt javasolja, hogy aki teheti, a töklámpást komposztálja a saját kertjében, vagy tegye az elszállításra váró zöldhulladékba. A gyertya, mécses maradékát pedig rakják a kommunális hulladékgyűjtőbe.


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Kultúra#halloween#töklámpás#nemzeti park

Címlapról ajánljuk