Kultúra

Magyarországon nem volt érdeklődő, Berlinben megnyitották Nádas Péter archívumát

rtl.hurtl.hu

2022. október 17. 11:01

Nyolcvan éves lett a világhírű magyar író. 

Nádas Péter átadja archívumát Berlinnek. Magyarországon nem akarták címmel jelentetett meg cikket a Berliner Zeitung arról, hogy október 16-án a német fővárosban megnyitották a világhírű magyar író, Nádas Péter archívumát. 

Az író múlt hét pénteken lett 80 éves, vele készült korábbi interjúnkat itt olvashatja el

Az archívum megnyitását a Berlini Művészeti Akadémia nagytermében ünnepelték meg, a Berliner Zeitung tudósítása szerint Bartók- és Kurtág-darabokkal, felolvasással, beszédekkel és a jubilálóval folytatott beszélgetéssel. A lap szerint annyian voltak, hogy a vasárnap délelőtti esemény előtt, 11 órakor még kígyózott a sor a jegypénztárnál, hátha felszabadulnak helyek a várólistára került érdeklődők számára. Az eseményen megjelentek Nádas Péter pályatársai is, például a Nobel-díjas Hertha Müller és az egyik legismertebb német kortárs író, Ingo Schulze is. 

Nádas Péter a Berlini Művészeti Akadémiának adta archívumát, az pedig előkészítette, kutathatóvá tette azt, a gyűjtemény megnyitását a szerző 80. születésnapjára időzítették. Werner Heegewaldt, az Akadémia archívumának igazgatója monumentálisnak nevezte az anyagot: 240 dobozban találhatók tervek, jegyzetek és gyűjtemények. Nádas Péter levelezése is mintegy 14 ezer dokumentumot tartalmaz, a Librarius szerint olyan nagynevű irodalmi óriások tollából, mint Ottlik Géza, Örkény István, Szabó Magda, Mészöly Miklós, Eörsi István, Spiró György vagy Esterházy Péter, akivel Nádas jó barátságot ápolt.

Heegewaldt „archívum az archívumban, egyfajta időkapszulaként” írta le azokat a fényképeket, tárgyakat és dokumentumokat, amelyeket Nádas Világló részletek című önéletrajzi könyvéhez gyűjtött rokonairól.

A lap szerint

Magyarországot nem érdekelte az archívum. Berlinben a dokumentumokat most a szintén budapesti születésű írók és gondolkodók, Kertész Imre, Konrád György, Tábori György, Ivan Nagel és Esterházy Péter dokumentumai mellett őrzik. 

Hozzáteszik: Nádas élete és munkássága összefonódik Berlinnel, DAAD-ösztöndíjas volt Nyugat-Berlinben az 1980-as évek elején. Nádas Péter 2006 óta a Berlini Művészeti Akadémia tagja.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

 

 

#Kultúra#Nádas Péter#irodalom#archívum#berlin#ma

Címlapról ajánljuk