Kultúra

Ilyen, amikor a semmiből feltűnik két kulthíresség egy lájkvadász Facebook-poszt alatt és felrobban az internet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 7. 17:55

Wil Wheaton, a Star Trek sorozat színésze és Neil Gaiman író egy random floridai nevelési tanácsadó posztja alatt söpörték be ezrével a röhögő emojikat.

Facebookos oldalak közt elég gyakori módszer a látogatottsági adatok feltornászására, a népszerűség növelésére, a követőtábor gyarapítására a különféle lájkvadász posztok gyártása napszámban. Alison Astair floridai nevelési tanácsadó (vagy ahogy manapság hívják magukat: szülő-coach) is így igyekszik oldalának nagyobb nyilvánosságot szerezni.

Nem tudjuk, érezte-e, amikor két hete, szeptember 23-án kiposztolta az alábbi játékos felhívást, de mostanra nyilvánvaló: belenyúlt a tutiba.

A játék lényege, hogy elalszik az ember egy zenekaros pólóban és mire felébred, akkor az adott zenekar egyik lemezének vagy számának a címe történik vele. Például „az Eagles-pólómban nyomott el az álom, és a Hotel Californiában tértem magamhoz” vagy „a Led Zeppelines pólómban aludtam el, és kábán, zavarodottan ébredtem”.


A játék nem rossz, teret ad a rajongói kreativitásnak, ennek köszönhetően elkezdte felkapni a Facebook népe. Cikkünk írásának pillanatában több mint 56 ezer lájk, 205 ezer komment és 9 ezer megosztás van rajta, ami bizony szép eredmény egy 22 ezer követős vállalkozói oldaltól.

A poszt alatt egyre másra sorjáznak a frappáns és vicces, de persze ahogy ilyenkor többségében lenni szokott: a kevésbé mulatságos, és izzadtságszagú hozzászólások.

A kommentfolyamban október 5-én, szerdán ütött be a bomba: Wil Wheaton, a Star Trek és az Agymenők sorozatok sokak által rajongott szereplője is hozzászólt. Az ötvenéves amerikai színész azt írta, hogy

a Pink Floyd-pólómban szundítottam el, és a Hold sötét oldalán ébredtem

– utalva ezzel a Pink Floyd progresszív rockzenekar Dark side of the Moon című sikerlemezére, illetve annak Brain Damage című számára, amiben elhangzik a lemez címadó sora.


Ez a hozzászólás önmagában több mint 5600 lájkot söpört be, de még erre is rá lehetett tenni egy lapáttal. Jött ugyanis Neil Gaiman brit író, és Wil Wheaton kommentjére válaszul egy magyarra nehezen átültethető, de roppant vicces megoldással állt elő:

a Everley Brothers-pólómban aludtam el, és Zsuzsikaként ébredtem.

(Az Everly Brothers felejthetetlen slágere ugyebár a Wake Up Little Susie, avagy Ébredj, Zsuzsika!)


Az Amerikai istenek, a Sandman, a Coraline és még sok más bestseller Magyarországon is jól ismert és szeretett szerzője bezsákolt ezzel a tökéletesre csiszolt kommenttel 3600 lájkot.

Ilyen, amikor a semmiből feltűnik két kulthíresség egy lájkvadász Facebook-poszt alatt és felrobban az internet
Facebook-történelem

Ezúton gratulálunk mindkettőjüknek!

Nyitókép: Neil Gaiman – Fotó: Gary Miller/FilmMagic

#Kultúra#wil wheaton#neil gaiman#facebook#komment#lájkvadász

Címlapról ajánljuk