Kultúra

Mutatunk 8 rajzfilmet a kilencvenes évekből, amik ma már nem biztos, hogy átmennének a cenzorokon

rtl.hurtl.hu

2022. október 1. 18:48

A kilencvenes évek tele voltak olyan gyerekeknek készült rajzfilmekkel, amiknek egyes részei nem biztos, hogy kifejezetten gyerekeknek szóltak. Szexuális utalások, homofób megjegyzések, a saját szemét a kezében tartó szörnyek szegélyezték sokak gyerekkorát. Vajon átmennének ezek a mai korban is a szigorú cenzorokon? Összegyűjtöttük a legmegosztóbb epizódokat, hogy eldönthesse. Vagy csak nosztalgiázzon egyet.

Szinte nincs olyan ember, aki ne tudna legalább egy olyan filmet vagy rajzfilmet mondani, amikor egy-egy új, sokkoló, erősen vizuális jelenet valósággal beleég a fiatalok tudatába. 

Egy-egy szériában pedig nem voltak ritkák a szexista, vagy éppen homofób megjegyzések sem. 

Harminc évvel ezelőtt, 1992. október 1-jén indult el a Cartoon Network nevű rajzfilmcsatorna, ami sok népszerű animációs sorozatnak adott otthont az elmúlt évtizedekben. Itt futott többek között a Bátor, a gyáva kutya és a Dexter laboratóriuma is. Mindkét rajzfilm szerepel a következő listán, amin olyan alkotásokat szedtünk össze, amelyek a mai világban már nem biztos, hogy adásba kerülhetnének. Vagy mégis? Nézze meg a gyűjtésünket, és döntse el.

Dexter laboratóriuma

A Dexter laboratóriuma közel sem a legerősebb induló a listánkon, de azért ebben a rajzfilmben is jócskán voltak olyan részek, amelyek láttán ma már fennakadna a lelkes cenzorok szemöldöke. A tudóspalánta kapcsolata eleve meglehetősen terhelt a családjával, az egyik részben például Dexter halott aranyhalának a szelleme szállta meg az apját, ez a fordulat csak az epizód végén derült ki. 1998-ban pedig az egyik részt végül nem is sugározták, mert a karakterek túl sokat káromkodtak, és bár ezeket a csúnya szavakat kisípolták, de végül így sem ment át a cenzorokon. Érdekes módon a démoni aranyhalas részt, amiben a gyerekek apja reggel az anyjuk köntösében ment a fürdőszobába, hogy egy kis privát időt töltsön el magával, minden további nélkül átengedték.

Ren és Stimpy Show

A Ren és Stimpy talán vizuálisan minden idők egyik leginkább megosztó rajzfilmje, amit nézhettek akár 11 éves gyerekek is. A sorozat egy kicsi, komoly mentális gondokkal küzdő Csivava (Ren) és egy szellemileg kevésbé friss, némi túlsúllyal küszködő macska (Stimpy) kalandjait mutatta be. A rajzfilm mindezek mellett tele volt szexuális utalásokkal, ez így például adásba mehetett:

Rocko modern élete

Rocko a vallabi a kutyájával Szafaládéval és a legjobb barátjával Melákkal keveredik kalandokba. Melák egyébként egy ökör, de a sorozatban rendszeresen tehénnek nevezik. Melákot farkasok nevelték fel, akik úgy döntöttek, hogy nem eszik meg az eléjük vetett patást. A rajzfilmben több jelenet látomásszerűen tör elő egy-egy szereplőnél. Nyugtalanító, hogy az eleinte kedvesnek tűnő karakterek pillanatokon belül szörnyekké válnak. A Netflix egyébként nem olyan régen indította újra a sorozatot, megtartva az eredeti széria jellegzetességeit. Íme, egy válogatás a régi Rocko legfurcsább jeleneteiből:

Fecsegő tipegők

A Fecsegő tipegők nagyon sokáig volt adásban, 1991-től egészen 2004-ig sugározták. A rajzfilm egy csapat kicsiről szól, akik a korukhoz képest elég sok stresszes kalandot élnek át. A Fecsegő tipegők kapcsán több rajongói teória is kering, az egyik legmeredekebb, hogy a sorozatban látható gyerekek mind képzletbeliek, őket csak Angelica (Tommy nővére) hozta létre, hogy megbírkózzon az édesanyja halálával, aki szülés közben vesztette életét. Ezt egyébként a készítők soha nem erősítették meg.

Johnny Bravo

A Johnny Bravo egy bunkó, egyszerű szívtipróról szól, aki minden áron be akar csajozni, de ez valahogy soha nem jön össze neki. Rengetegen imádták a sorozatot, a listánkra azonban azért került fel, mert néhol kifejezetten szexista volt. Johnny a nőkre rendszeresen tárgyként, trófeaként tekintett, emellett előfordultak szexuális utalások is. Amikor a 8 éves Suzy felhívta a főszereplőt, hogy elmegy-e a születésnapi bulijára, a felnőtt férfi az felelte, hogy hívja fel újra 15 év múlva. A homoszexualitás kérdését is érdekesen érintette a sorozat, több részben is utaltak rá, hogy Johnny meleg lehet, az egyik epizódban egy kislány próbálja megszégyeníteni azzal, hogy férfiakat nézeget a magazinban. De volt olyan rész is, ami úgy végződött, hogy a főszereplő egy gyönyörű, izmos férfiakkal teli szigeten találja magát.

Nyitókép: Reddit

Jaj, a szörnyek!

A Jaj, a szörnyek! szereplői már alaphelyzetben is rémisztőnek voltak megrajzolva. A történet szerint a szörnyetegek a föld alatt éltek és azért jártak a felszínre, hogy az embereket ijesztegessék. A karakterek olykor meglehetősen félelmetes interakciókba kezdtek egymással, Büdi például folyamatosan a két markában tartotta a szemeit, mikor pedig használnia kellett a kezeit, egyszerűen bevette a saját szemgolyóit a szájába. Az egyik legfurcsább rész mégis az volt, amikor Pálcika, a három barát női tagja elhagyta a száját, amit végül egy kislány tapasztott az arcára.

Boci és Pipi

A Boci és Pipinek sokan kedvelték az abszurd humorát, de azért voltak olykor fura, sőt bizarr részek. Vizuálisan is erős volt a sorozat, rengeteg hátsót lehetett a rajzfilmben látni, leginkább az Ördögét, aki állandó szereplő volt. Bocinak és Pipinek a szülei emberek voltak, de mindig csak deréktól lefelé lehetett őket látni, bár az egyik részben megmutatták magukat deréktól felfelé is, spoiler: nem volt testük. Ezt egyébként még a pilotban le is lőtték:

Bátor, a gyáva kutya

Sokak szerint minden idők egyik legijesztőbb nem kimondottan felnőtteknek készült rajzfilmje a Bátor, a gyáva kutya, ami egy meglehetősen félős kutya kalandjairól szól. Bátor egy farmon él a két gazdájával egy idős házaspárral a semmi közepén. A környéken rendszeresen ijesztő, természetfeletti események történnek és Bátornak minden erejére szüksége van, hogy megbirkózzon ezekkel a kihívásokkal. A nyugtalanító törénések mellett maga az animáció is elég ijesztő, ami vegyes technikával készült, sokszor vannak benne például élő szereplők vagy stop motion animációk.


A listán szereplő rajzfilmek önmagukban mind jók és élvezhetők, de egyesek szerint nem kimondottan gyerekeknek szólnak. A kilencvenes években még egészen más idők jártak a korhatár-besorolás tekintetében. Így fordulhatott elő, hogy ezeket a rajzfilmeket gyerekek millió láthatták hétről hétre a tévében.

Nyitókép: Ren és Stimpy Show / Reddit

#Kultúra#rajzfilm#fecsegő tipegők#rocko modern élete#jaj a szörnyek#ren és stimpy show#boci és pipi#dexter laboratóriuma#ma

Címlapról ajánljuk