Kultúra

Meghalt Javier Marías

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 11:02

A kortárs spanyol irodalom egyik legnagyobb alakja 70 éves volt, tüdőgyulladással küzdött.

Hetvenéves korában vasárnap otthonában hunyt el Javier Marías, a spanyol irodalom egyik legfontosabb alakja – írta meg a Guardian.

A spanyol író, műfordító és publicistát, a Spanyol Királyi Akadémia tagját az irodalmi Nobel-díj esélyeseként emlegették. Halálának hírét az Alfaguara Kiadó osztotta meg egy rövid közleményben: „Óriási szomorúsággal tudatjuk, hogy ma délután Madridban meghalt nagyszerű írónk és barátunk, Javier Marías”.

Marías az elmúlt hónapokban tüdőgyulladással küzdött. Barátja és írótársa, Eduardo Mendoza az El País című lapban azt írta, hogy Marías legyőzte a korai hatásokat, hogy megtalálja a hangját, a témáját és a stílusát, amelyek annyira sajátosak voltak, hogy furcsa jelenséggé tették őt. Hozzátette: 

Javier Marías írásmódja nem hasonlít senki máséra. Könnyű parodizálni, de lehetetlen utánozni.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök korunk egyik nagy írójának nevezte Maríast, és úgy fogalmazott, hogy a vasárnap szomorú nap a spanyol irodalom számára.

Marías 1951-ben született a spanyol fővárosban, 20 évesen jelentette meg első regényét, A farkas uralmát. Ezt 15 másik követte. Magyarul is több könyve olvasható, például a Rossz kezdet, a Beleszerelmesedések, A szívem fehér vagy a Holnap a csatában gondolj rám.

Nyitókép: Quim Llenas / Getty Images

#Kultúra#javier marias#gyászhír#irodalom

Címlapról ajánljuk