Kultúra

Még idén az űrbe akarják lőni a Star Trek-színésznő hamvait

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 29. 21:37

Nichelle Nichols hamvainak egy kis részét Nap körüli pályára állítják egy még fejlesztés alatt álló Vulcan Centaur rakétával.

A texasi űripari cég, a Celestis fő profilja a jelképes űrtemetkezés, azaz ha valaki meg tudja fizetni, akkor a cég elintézi, hogy az ő vagy hozzátartozója földi maradványainak egy kis részét az űrbe vigye valamelyik épp induló rakéta. Az 1994-ben alapított cég pár grammnyi emberi hamut csomagol erre kifejlesztett kapszulákba, amiket aztán a megfelelő űrbéli pályára állítanak, a rakéta képességeitől függően. 1997 óta tizenhét ilyen ceremoniális űrtemetés történt, a hamvak egy része azóta is Föld körüli pályán kering.

A Celestis idén arra készül, hogy űrbe küldik a Star Trek-sorozat néhai színésznője, a július 30-án, 89 éves korában elhunyt Nichelle Nichols hamvainak egy kis részét, írja a Reuters. A színésznő kapszuláját több tucatnyi, űrkutatás iránt elkötelezett ember hamvaival és DNS-mintáival együtt juttatják majd az űrbe. A felbocsátás pontos időpontját még nem hozták nyilvánosságra, aminek fő oka, hogy az űrtemetés egy Vulcan Centaur rakéta segítségével történik majd, de a rakétát a Boeing és a Lockheed Martin közös vállalata, a United Launch Alliance (ULA) még mindig fejleszti.

A Celestis mostanáig leginkább szuborbitális űrtemetéseket rendezett (azaz a föllőtt kapszulák egy tervezett űrugrás után vissza is tértek a Földre), illetve egy kivétellel Föld körüli pályára küldött hamvakat. (Az egy kivételt Eugene Merle Shoemaker csillagász hamvai képezik, akinek kapszulája 1999-ben Holdba csapódott a Lunar Prospector holdszonda fedélzetén.) A Vulcan Centaur rakéta decemberre tervezett első küldetésével Nap körüli pályára állnak majd az „Enterprise Repülésre” befizetett hamvak. (Erre a különleges útra egy kapszula ára 5,1 millió forinttól kezdődik.)  

Az Uhura hadnagyot alakító színésznő nem az első Star Trek szereplő, akinek hamvai elérik az űrt: a sorozat alkotója, Gene Roddenberry a Celestis első, 1997-es űrtemetésén Timothy Leary pszichológus, az LSD fő szószólója „társaságában” állt Föld körüli pályára, míg a Scottyt alakító James Doohan hamvai kétszer is megjárták az űrt.

Nichols az amerikai polgárjogi mozgalom fénykorában sokat tett a faji sztereotípiák lebontásáért, ugyanis az első fekete nők egyike volt, akik a televízióban fontos szerepet alakíthattak. Az 1970-es években Nicholst a NASA felkérte arra, hogy segítsen nőket és kisebbségi csoportokhoz tartozókat toborozni az űrhivatalhoz. A színésznő mások mellett olyan tehetségek megnyerésében segített, mint Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő, Mae Jemison, az első fekete női űrhajós és a NASA első fekete vezetője, Charlie Bolden.

Nyitókép: Bill Ingalls / NASA

#Kultúra#star trek#színésznő#temetkezés#celestis

Címlapról ajánljuk