Kultúra

Egy 12 éves kisfiú megkérte a sztárépítészt, hogy tervezzen neki egy kutyaházat

rtl.hurtl.hu

2022. július 11. 11:01

Mutatjuk a végeredményt.

Az amerikai sztárépítész, Frank Lloyd Wright olyan ikonikus épületeket tervezett, mint a híres vízesésre épített ház Pennsylvaniában és New York-i Guggenheim Múzeum épülete. Kevesen tudják, de Wright nevégez fűződik egy kutyaház is, amit azért tervezett meg, mert egy 12 éves kisfiú megkérte rá – írja a CNN.

Jim Berger a kaliforniai San Anselmóban nőtt fel, 1956-ban, amikor fiú 12 éves volt, levelet írt Wrightnak, amelyben arra kérte az építészt, hogy tervezzen a labradoruknak, Eddie-nek egy házat.

Nagyon hálás lennék, ha tervezne nekem egy kutyaházat, ami könnyen megépíthető, és illik a mi házunkhoz. Azért szeretném ezt, hogy télen legyen hol laknia Eddie-nek.

– írta a kisfiú.

A kisfiú még azt is felajánlotta, hogy a nyári munkával szerzett zsebpénzéből kifizeti az építészt.

Az építész a válaszában őszintén leírta, hogy rengeteg munkája van jelenleg, de megígérte, hogy megtervezi Eddie házát. Wright végül a következő év elején küldte el a kisfiúnak a részletes, mesterien kidolgozott terveket. Wright úgy tervezte meg a házat, hogy az tökéletesen passzoljon a család otthonához.


Az építészetért rajongók akár a saját szemükkel nézhetik meg a kutyaházat a Marin Megyei Polgári Központban, ahol állandó kiállítási darab lett. A központ, ahol kiállították egyébként a legnagyobb olyan épület, amit Wright tervezett, a kutyaház pedig nagy valószínűleg a legkisebb.

Érdekesség, hogy a kutyaházat Eddie soha nem használta, a kisfiú apja, Robert és testvére, Eric építette végül meg a ház első változatot, mivel Jim hat évvel az építész válasza után belépett a seregbe. 1970-ben Jim Berger anyja, Gloria végül a szeméttelepre szállíttatta a kutyaházat.

2010-ben Jim és Eric újra megépítette a kutyaházat, ez volt a második változat és az említett központban is ez a verzió tekinthető meg.

A megye szerint a kutyaház a legkisebb építmény, amelyet Wright valaha tervezett. Az építész 1959-ben halt meg, mindössze két évvel azután, hogy elküldte Bergernek a kutyaház terveit.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Kultúra#frank lloyd wright#guggenheim múzeum#new york#labrador

Címlapról ajánljuk