Kultúra

Viharosan távozott a Bécsi Szimfonikusok kolumbiai maestrója

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 12. 15:36

A Bécsi Szimfonikusok vezető karmestere nem jött ki a zenekar intendánsával. A főigazgató szerint valójában a kolumbiai maestro és a zenészek között „nem működött a kémia”.

Még első évadjának lejárta előtt, azonnali hatállyal felmondott hétfőn Andrés Orozco-Estrada, a Bécsi Szimfonikusok kolumbiai származású zeneigazgatója, írja az MTI. A 44 éves karmester ügynöksége útján tudatta, hogy távozásának okai 

a zenekar intendánsával kialakult, régóta tartó és leküzdhetetlen nézeteltérések, amelyeket többszöri kísérlet ellenére sem sikerült kiküszöbölni. 

A közlemény szerint a karmester és a zenekar „nem látott többé közös művészeti alapot a hosszabb távú együttműködéshez”.

A zenekar közleménye szerint a vezető karmester valójában azért távozott, mert szerződését nem hosszabbították meg a 2024/25-ös évadon túl. Erről a zenekar tagjai szavaztak március végén, és a német főigazgató, Jan Nast és a városi tanács kulturális tanácsnoka csak az ő döntésüket hajtotta végre. Az intendáns vitatta, hogy léteznének az Orozco-Estrada által emlegetett nézeteltérések, és azt mondta, rendkívül sajnálják, hogy távozik a karmester, akivel szívesen dolgoztak volna együtt szerződése lejártáig, és akivel „közösen nagyszerű projekteket fejlesztettek és terveztek”.

A főigazgató szerint valójában a maestro és a zenészek között 

nem működött a kémia. 

Egy vezető karmester és a zenészek együttműködése általában „nagy szerelemmel” kezdődik, de szerinte kétséges, hogy Orozco-Estrada és a Bécsi Szimfonikusok között létrejött-e valaha is ez a pillanat.

Orozco-Estrada a 2021/22-es évadtól töltötte be a szimfonikusok vezető karmesterének tisztségét. A kolumbiai karmester a szimfonikusok 16. zeneigazgatója volt, de már korábban is dolgozott a zenekarral, amelynél 2006-ban debütált karmesterként. Bécset már új otthonának tartja. 

Orozco-Estrada generációja egyik vezető nemzetközi karmestere. Különleges módon összeköt minket az a cél, hogy a bécsi zenei kultúrát friss és felvilágosult módon továbbfejlesszük 

– mondta 2018-ban Johannes Beubert, a szimfonikusok intendánsa, amikor bejelentette a karmester szerződtetését.

A Budapesti Fesztiválzenekar március végi közleménye szerint az új évadban Orozco-Estrada először vezényli a BFZ-t.

Nyitókép: Andrés Orozco-Estrada – Fotó: Brill/ullstein bild via Getty Images

#Kultúra#bécsi szimfonikusok#karmester#felmondás

Címlapról ajánljuk