Kultúra

Az öt legnagyobb botrány az Oscar-átadók történetében

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 28. 17:33

Leszámítva persze Will Smith pofozkodását, amit már most az Akadémia díjátadóinak legsúlyosabb botrányaként emlegetnek. Csókok, névtévesztések, meztelenkedés az Oscar-gálák több évtizedes történetében.

Chris Rock arca Will Smith ökle útjába került egy szörnyű vicc miatt. Az esetet már most az Oscar-gálák legsúlyosabb botrányaként emlegeti a szaksajtó, pedig ezen kívül is számtalanszor előfordult, hogy valami váratlan, botrányos, vagy csupán nevetséges esemény rázta fel a díjkiosztót, és amikor nem a nyertesekről és a vesztesekről, hanem a díjátadó botrányairól szóltak a hírek. Ezekből válogattuk ki az öt leghírhedtebbet. 

5. Angelina Jolie szerelmet vall a saját testvérének

Mielőtt aktivista és ENSZ-nagykövet lett volna, Angelina Jolie Hollywood vadócaként volt híres. A színésznő az ezredforduló tájékán lett szélesebb körben ismert, ehhez pedig hozzájárult alakítása az Észvesztő című filmben is. A női Száll a kakukk fészkére-ként emlegetett alkotásban Jolie egy pácienst alakít egy női betegek számára fenntartott pszichiátriai intézetben.


Alakításáért végül Oscar-díjat vehetett át, mindössze 24 évesen. Ebből a díjszezonból azonban ma már kevesebben emlékeznek magára a filmre, mint Jolie viselkedésére testvérével, James Havennel. A színésznő és bátyja szokatlanul intim pillanatokat osztottak meg egymással, Jolie pedig azt mondta a köszönőbeszédében: „annyira szerelmes vagyok most a testvérembe”. Később, az afterpartyn pedig egy kevéssé testvéries szájrapuszi is elcsattant köztük: az erről készült fotók másnap ott virítottak számtalan újság címlapján.

Fotó: Angelina Jolie az Oscar-átadó előtt már a Golden Globe-átadón is ennyire összemelegedett bátyjával 2000-ben. Fotó: Ron Davis / Getty Images

4. John Travoltának rossz a névmemóriája

A Jégvarázs című Disney-film kulturális hatásáról nyúzott szülők ezrei tanúskodhatnak, akik már hatezer olafos tolltartót, hátizsákot vagy elsás uzsonnás dobozt vettek csemetéiknek, és akaratukon kívül is fejből tudják a betétdalok szövegeit.

A 2014-es Oscar-gálán már érzékelhető volt a mindent befagyasztó Jégvarázs-láz kezdete, ezért meg is hívták a Legyen hó című dalt előadó Idina Menzelt, hogy élőben is adja elő a slágert – amiért meg is kapta a maga Oscarját. A színésznőt John Travolta konferálta fel, ám máig érthetetlen hibát vétett. 

Idina Menzel helyett az „átkozottul tehetséges” Adele Dazeemként mutatta be őt. A névtévesztésről hetekig cikkezett a sajtó, és az eset hamarosan mémmé is vált.

3. Bocsánat, rossz boríték

A tízes évek második fele minden eddiginél nehezebb volt az Akadémia számára. Folyamatosan csökkent a gála nézőszáma, ami szakmai szempontokból is reformokra kényszerítette őket. 

Ezen túl kulturális nyomással is meg kellett küzdeniük, legyen szó a fekete filmesek elhanyagolásáról szóló #OscarsSoWhite kampánnyal, vagy épp a korábban törzsvendég Harvey Weinstein szexuális zaklatási botránya utáni MeToo-korszakkal.

Ennek egy szimbolikus pillanata volt a 2017-es díjátadó, amikor véletlenül rossz boríték került a díjat bejelentő Warren Beatty és Faye Dunaway kezébe. A fehér jazz-zenészekről szóló Kaliforniai álmot hirdette így meg győztesként a színész, ráadásul a legfontosabb kategóriában. Ez lett volna a legjobb film, ha nem kapcsolnak hamarosan a szervezők, és jelentik be pár perc múlva: nem ez, hanem a Holdfény című, egy meleg fekete fiatal felnőtté válásáról szóló film kapta a legtöbb szavazatot az Akadémia tagjaitól. Az eset után belső vizsgálat is indult. 

2. A kéretlen csók

Angelina Jolie és bátyja csókja hajmeresztő volt, de legalább konszenzuális, és nem a színpadon történt. Ez már nem mondható el arról az esetről, amikor 2003-ban Adrien Brody döntött úgy, hogy hasonlóképpen köszöni meg Halle Berry-nek a Zongorista című filmben nyújtott alakításáért kapott Oscarját, amit a színésznő adott át neki.

A szimpla köszönés helyett a szobor átvétele után Brody egész egyszerűen lesmárolta Berryt a fél világ szeme láttára. A színésznő később így emlékezett vissza az esetre:

Nem! Egyáltalán nem volt eltervezve! Semmit sem tudtam róla. Arra gondoltam, hogy mi a franc történik most? 

Viszont hozzátette: mivel az előző évben ő is nyert Oscart, tudja, milyen az a „testen kívüli állapot”, amiben Brody lehetett, szóval belement a dologba, és visszacsókolta a színészt.

Később, a MeToo mozgalom megjelenése után azért több kritikus is felrótta Brodynak majd’ húsz évvel ezelőtti magatartását. A színészt emellett azért is kritizálták, mert kiállt olyanok mellett, mint a nemi erőszak miatt elítélt Roman Polanski vagy a zaklatással vádolt Woody Allen.

1. Színpadra lép egy csupasz segg

A hetvenes évek kulturális szempontból kevésbé voltak viharosak az Oscar-díj számára, nemi szervekből azonban többet lehetett látni a színpadon. Pontosabban azét a férfiét, aki 1974-ben meztelenül rohant át a kamerák előtt, miközben David Niven színész próbált volna műsort vezetni.


A művész és a fotós Robert Opel óriási felhördülést váltott ki, de a karrierjének jót tett a dolog: a mutatvány után sikeresen filmes újságíró lett belőle. Az átadó éjszakáján Niven viszont csak annyit mondott róla a gála sokkban kacagó közönségének: Hát nem fantasztikus, hogy valószínűleg életében egyszer nevetnek ezen az emberen, mégpedig akkor, amikor levetkőzik, és megmutatja a hiányosságait?

Az idei Oscar-gáláról a hétfői Reggeliben Réz András is elmondta őszinte véleményét, amit az alábbi videóban meg is nézhetnek.


Nyitókép: Brian Vander Brug / Los Angeles Times via Getty Images

#Kultúra#oscar-díj#meztelen#csók#halle berry#adrien brody#will smith#angelina jolie#kaliforniai álom#metoo#ma

Címlapról ajánljuk