Kultúra

Az ukrajnai háború miatt elmarad a szolnoki csata

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 3. 16:18

Elmarad a szombatra tervezett szolnoki csata, amely bár szelíd formában, de mégis a harcról szól. 1848-49-es szabadságharc fontos ütközetére emlékező hadijátékot

Nem tartják meg a 26. Szolnoki Csatát, az ország egyik legnagyobb létszámú hadijátékát, közölte csütörtökön Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere a Facebookon.

Ebben a helyzetben, amikor tőlünk párszáz kilométerre az emberek élete a tét, amikor menekültek tízezrei lépik át naponta a magyar határt, nem tarthatunk meg egy hadijátékot, mely, ugyan szelíd formában, de mégis a harcról szól.

– írta a város fideszes vezetője, aki ezért lemondta a március 5-ére, szombatra tervezett hadijátékot.

Szalay Ferenc bízik abban, hogy egy év múlva ismét méltó módon emlékezhetnek meg az 1848-49-es szabadságharc egyik kulcsfontosságú ütközetéről.

A szolnoki csatára 1849. március 5-én Szolnok és Abony között került sor, ahol Damjanich János seregei legyőzték az osztrákokat. A csata megnyerésével a Tisza valamennyi átkelője a magyar kézre került.

A csatára március elején hagyományőrzők korhű katonai ruhákban és felszereléssel szoktak megemlékezni, vagy ahogy a város honlapja írja:

Minden év március elején újra dörög az ágyú, ropog a sortűz és lovas vitézek vágtáznak Szolnokon. A Tisza partján megrendezett hadijáték feleleveníti az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának március 5-i ütközetét. A szolnoki csatát újravívja-játssza mintegy 200, korhű egyenruhába öltözött gyalogos, dragonyos és huszár. A közel 70 perces ütközet látványosságát puskák, ágyúk és pisztolyok tüze, lovasroham, valamint karddal vívott összecsapások garantálják.

A szolnoki csatát 2020. március 9-én 25. alkalommal rendezték meg, 2021-ben a járványhelyzet miatt maradt el a rendezvény:


Nyitókép: Korhű császári és magyar katonai egyenruhába öltözött hagyományőrzők csapnak össze az 1849. március 5-i győztes szolnoki csata emlékére rendezett hadijátékon a Tiszavirág gyaloghíd melletti árterületen 2019. március 2-án. A csatát 8 ágyú, 12 lovas és 200 hagyományőrző katona elevenítette fel Damjanich János seregének győzelmét. – Fotó: Mészáros János/MTI 

#Kultúra#orosz-ukrán háború#szolnok#szolnoki csata#elmarad#hagyományőrzés#szabadságharc#csata

Címlapról ajánljuk