Kultúra

Meghalt Meat Loaf

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 21. 8:50

Az amerikai rockénekes, színész 74 éves volt. Halálának okát nem hozták nyilvánosságra.

Hat évtizedes pályafutása végén, 74 éves korában elhunyt Marvin Lee Aday, vagy ahogy a világ ismerte: Meat Loaf. Az előadóművész halálhírét hivatalos Facebook-oldalán jelentették be csütörtök éjjel (magyar idő szerint pénteken nem sokkal kilenc óra előtt):

Megtört szívvel tudatjuk, hogy a pótolhatatlan Meat Loaf ma este elhunyt felesége, Deborah, lányai, Pearl és Amanda, valamint közeli barátai körében. Csodálatos karrierje hat évtizedet ölelt fel, amelynek során több mint 100 millió albumot adott el világszerte, és több mint 65 filmben játszott, többek között a Harcosok klubja, a Gyújtópont, a Rocky Horror Picture Show és a Wayne világa című alkotásokban. A Bat Out of Hell című lemeze továbbra is minden idők 10 legkelendőbb albuma között van.

– fogalmaz a közlemény.

A halál okát nem hozták nyilvánosságra.


Meat Loaf 1977-es, Bat Out of Hell című albuma az Egyesült Államok történetének legkelendőbb albumai közé tartozik, 14 millió eladott példányszámmal, emlékeztet a Deadline. 1993-ban a Bat Out of Hell II: Back Into Hell című albumából csak az Egyesült Államokban több mint 5 millió darabot adtak el. A platinalemezes I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That) című, kislemezre is kimásolt dal öt hétig volt listavezető 1993 végén, ezzel messze Meat Loaf legnagyobb slágere lett, Magyarországon is rongyosra játszották a rendszerváltás utáni években a kereskdelmi rádók. Meat Loaf el is nyerte vele a legjobb szóló rockelőadásért járó Grammy-díjat.


Rockzenei karrierje mellett színészi pályafutása is említésre méltó. A Rocky Horror Picture Show című hetvenes évekbeli rockmusical Eddie-jeként a színpadon és a vásznon is emlékezetes alakítás fűződik nevéhez. A magyar moziközönség talán leginkább az 1999-es Harcosok klubja című kultikus David Fincher alkotásból emlékezhet rá, amiben a hererákos Bob Paulson szeretetreméltó karakterét formálta hatalmas műmellekkel.


Karrierje során különösebb politikai aktivitást nem mutatott, ezért keltett nagyobb feltűnést, amikor 2017-ben egy interjúban arról beszélt, hogy kifejezetten rokonszenvezik Donald Trump politikai nézeteivel, és hogy milyen bizalmas kapcsolatban áll Trump gyermekeivel, különösképp lányával, Ivankával.

Nyitókép: Meat Loaf/Facebook

#Kultúra#elhunyt#meghalt#meat loaf#rock#énekes#színész

Címlapról ajánljuk