Külföld

Zelenszkij kirúgta a védelméért felelős szolgálat vezetőjét

rtl.hurtl.hu

2024. május 9. 21:36

Volodimir Zelenszkij azután menesztette Szerhij Rugyot, hogy az Ukrán Állambiztonsági Hivatal két ezredesét is letartóztatták egy merényletkísérlet miatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön kiadott rendeletében menesztette hivatalából az állami tisztségviselők, köztük az ő személyi védelmét is ellátó Ukrán Állambiztonsági Hivatal (UDO) vezetőjét, Szerhij Rugyot – írja az MTI.

A döntést az államfő nem indokolta. Rugy 2019 óta vezette a hivatalt.

Két nappal ezelőtt hozta nyilvánosságra az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a kémelhárítás, hogy merényletkísérleteket hiúsítottak meg Zelenszkij és más magas rangú ukrán politikai, illetve katonai vezetők ellen, amelyeket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tervelt ki - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A szakszolgálatok leleplezték az állambiztonsági hivatal két ezredesét, akiket a nyomozás eredménye szerint az FSZB beszervezett a merényletek végrehajtásával megbízott ügynökhálózatba. A két tisztet hazaárulás és terrortámadás elkövetésében való közreműködés gyanújával letartóztatták.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

#Külföld#Volodimir Zelenszkij#merénylet#szerhij rugy#menesztés#ukrán állambiztonsági hivatal#kémelhárítás

Címlapról ajánljuk