Külföld

Oroszország zavarhatja a GPS-t a Baltikumban

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 16:39

A német védelmi minisztérium szerint Kalinyingrádból erednek a zavarok.

A német védelmi minisztérium szerint Oroszország állhat a GPS-rendszer zavarai mögött, amit a Baltikumban tapasztalnak – írja a Reuters.

A minisztérium szóvivője a hírügynökségnek megerősítette, hogy „a globális navigációs műholdrendszer tartós zavara nagy valószínűséggel orosz eredetű és az elektromágneses spektrum zavarása okozza, ami részben a Kalinyingrádi területről ered”. Biztonsági okokra hivatkozva a szóvivő nem fejtette ki, hogy pontosan milyen zavarokról van szó.

A Reuters múlt hónapban kormányzati forrásból úgy értesült, hogy az oroszok zavarhatták a műholdas jelet, amikor a brit védelmi miniszter, Grant Shapps gépe Kalinyingrád közelében repült. A légiközlekedés szereplői aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az ukrajnai és közel-keleti konfliktusokhoz kapcsolódóan megnőtt a GPS-jelek zavarása, ami a közlekedő repülőgépek számára is fennakadást okozhat, de ezek általában más módon is képesek navigálni.

Bár hazánkban nem tapasztalható jelzavarás, előfordulhat, hogy a mobiltelefonokon nem működik elég pontosan a térkép. Hogy mit lehet tenni ilyen esetekben, azt ebben a cikkben foglaltuk össze.

Nyitókép: NASA (public domain)

#Külföld#gps#baltikum#oroszország#zavarás#Kalinyingrád#németország

Címlapról ajánljuk