Külföld

Újra vízen a normandiai partaszállás legendás csatahajója

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 7. 14:22

Jó ütemben halad az egyetlen még meglévő Dreadnought-típusú csatahajó, a USS Texas felújítása.

Szerdán ismét vízre bocsátották a USS Texas csatahajót, írja az NBC DFW. A USS Texas haditechnikai és történelmi jelentőségű New York-osztályú csatahajó, amit 1912-ben bocsájtottak először vízre, majd 1914-ben állt az amerikai haditengerészet szolgálatába.

A Texas a XX. század legelején a haditengerészetben paradigmaváltást hozó, erős fegyverzetű és páncélzatú, hatalmas és gyors Dreadnought csatahajók egyike, ami a II. világháborúban részt vett az 1942-es észak-afrikai és az 1944-es normandiai patraszállásokban, ágyúival a partmenti ellenséges állásokat tizedelve. Később a csendes-óceáni hadszíntérre vezényelték, ahol az Iwo Jima-i és okinawai ütközetekben vetették be.

Újra vízen a normandiai partaszállás legendás csatahajója
Fotó: Arkivi/Getty Images

A háború után, 1948-ban múzeumhajóvá alakították, és ez mentette meg társai végzetétől: a 112 éves USS Texas az egyetlen megmaradt Dreadnought-típusú csatahajó, ami megúszta a leszerelés utáni szétdarabolást.

USS Texast egy alapítvány tartja úgymond életben, 18 hónappal ezelőtt, 2022-ben kezdték meg teljes körű felújítását a galvestoni szárazdokkban. A 75 millió dolláros projekt jó ütemben halad, eddig 200 ezer munkaórát áldoztak a felújításra. A munkák egyik fontos mérföldköveként szerdán vízzel árasztották el a dokkot és eloldották a hajót, ismét vízre bocsájtva azt.


A munkák fókuszában a hajótörzs javítása, festése, 700 tonnányi vasszerkezet cserélése áll. A felújítás befejezése után továbbra is múzeumhajóként funkcionál majd a texasi Galvestonban, a tervek szerint 2025-ben nyítják meg újra a közönség előtt.

#Külföld#képgaléria#uss texas#csatahajó#haditechnika#texas#egyesült államok#Galveston#felújítás

Címlapról ajánljuk