Külföld

Black Hawk helikopterrel ütközött egy motorosszános egy ösvényen

rtl.hurtl.hu

2024. március 6. 9:54

Több milliárd forintot követel az amerikai kormánytól egy férfi, aki motoros szánnal egy ösvényen parkoló Black Hawk helikopternek ütközött. 

9,5 millió dollárra (mintegy 3,4 milliárd forint) perli az amerikai kormányt Jeff Smith, aki 2019-ben motoros szánnal hajtott neki egy massachusettsi ösvényen parkoló Black Hawk helikopternek, és emiatt elveszítette a bal karját – írta az MTI. A férfi elmondása szerint azért perel, hogy a befolyó összegből fedezni tudja az ütközés miatt keletkezett orvosi költségeit és elmaradt bérét, valamint, hogy a hadsereg ne ússza meg következmények nélkül a balesetet.

A Black Hawk helikopterrel egy éjszakai kiképzés alatt szálltak le egy olyan ritkán használt repülőtéren, amelyet a motoros szánnal közlekedők is gyakorta használnak. Smith ügyvédje közölte, hogy „a mi érvelésünk a kezdetektől fogva az, hogy összeegyeztethetetlen, hogy egy helikopter egy aktív motoros szánpályán szálljon le”.

Az ügyvédek szerint a legénység gondatlanul parkolta le a 19,5 méteres, mintegy hat tonnás helikoptert, amit rövid időre felügyelet nélkül hagytak és nem is világítottak ki, és nem figyelmeztették a motoros szánnal közlekedőket a járműre.

Az amerikai kormány többször is megpróbálta megszüntetni az ügyet, azzal érvelve, hogy a szövetségi kártérítési törvény alapján nem perelhető. Az amerikai ügyészség szóvivője nem nyilatkozott az ügyben.

Nyitókép: Illusztráció - német katonák gyakorlatoznak egy Black Hawk helikopterrel egy Szlovákiában tartott NATO-hadgyakorlaton, 2023. február 16-án. Fotó: Sean Gallup/Getty Images

#Külföld#black hawk#helikopter#motoros szán#ütközés#kártérítés

Címlapról ajánljuk