Külföld

Haitin több száz rab tört ki a börtönből, elszabadult a pokol

rtl.hurtl.hu

2024. március 3. 10:58

A katonaság próbál újra rendet teremteni a fővárosban.

A Nemzeti Büntetés-végrehajtási Intézetben kitört zavargások során a haiti fővárosban, Port-au-Prince-ben több száz rab szabadult ki – írja a CNN. Az egyik haiti rendőrszakszervezet közleményében arra szólítottak fel minden fővárosi rendőrt, hogy segítse a börtön feletti ellenőrzés visszaszerzését.

A szervezet figyelmeztet, hogy ha ez nem sikerül, akkor több ezer bűnöző szabadulhat el.

A várost csütörtök óta erőszakhullám sújtja, ami érinti a börtönt, a rendőrőrsöket és a nemzetközi repülőteret is. A támadásokat végrehajtó fegyveres bandatagok rendőrőrsöket gyújtottak fel, legalább négy embert megöltek, és a repülőtéri lövöldözés miatt a légitársaságok felfüggesztették a Haitibe tartó járataikat.

A vezéralakja a lázadásnak Jimmy Cherizier, ismertebb nevén Barbecue, aki korábban rendőr volt, de most egy bűnszervezetet vezet. Amerikai és ENSZ-szankciók, illetve elfogatóparancs is érvényben van ellene.

Cherizier pénteken azt mondta, hogy célja Ariel Henry miniszterelnök eltávolítása a hatalomból. Kérte a haiti rendőrséget és hadsereget, hogy lépjenek fel, és tartóztassák le Henryt. Azt állította, hogy felszabadítják az országot.

Az elégedetlenség egyre nő Henry iránt, mivel nem sikerült megfékeznie a zavargásokat, és a választásokat sem hirdette meg, noha korábban ígéretet tett rá. A mostani erőszakhullám közben Henry éppen Kenyában tartózkodott, hogy egy biztonsági misszióról egyeztessen William Ruto elnökkel.

Haitit az elmúlt években több zavargáshullám sújtotta, több százezer embert kényszerítve otthona elhagyására. Csak januárban már 1100 embert öltek meg, sebesítettek meg vagy raboltak el az országban.

Nyitókép: X

#Külföld#haiti#börtön#rabok#erőszak

Címlapról ajánljuk