Külföld

Trump arra bíztatja az oroszokat, hogy támadják meg azokat a NATO-országokat, akik nem fizetnek

rtl.hurtl.hu

2024. február 11. 10:45

A számlák befizetését hiányolja az egykori amerikai elnök.

Donald Trump, egykori amerikai elnök egy szombati eseményen az nyilatkozta, hogy „ösztönözni fogja” Oroszországot, hogy támadják meg azokat a NATO-tagállamokat, amelyek nem fizetik rendesen a szövetségi költségeiket, írja a BBC.

A jelenlegi legesélyesebb republikánus elnökjelölt-aspiráns egy NATO-találkozón állítólag közölte egy nem megnevezett tagállam vezetőjével, hogy az Egyesült Államak nem fogja védeni azokat az országokat, amelyek nem fizetnek eleget, emellett bátorítani fogja Oroszországot, hogy támadja meg ezeket az országokat.

Trump egy anekdotával illusztrálta álláspontját, amelyben egy nagy ország vezetője azt kérdezte tőle, hogy ha nem fizetnek, és Oroszország megtámadja, akkor az USA megvédi-e őket. Trump állítása szerint ezt követően közölte, hogy nem védik meg azokat az országokat, amelyek nem fizetnek, hangsúlyozta:

Fizetni kell. Ki kell fizetned a számláidat

Ezzel már az elnöksége idején is fenyegetőzött. A volt elnök szerint csak azokat az országokat védené az USA, akik teljesítik GDP-arányos védelmi kiadásról szóló célkitűzést, amely szerint 2 százaléknyit kell ilyen célokra fordítani. 2022-ben hét NATO-tagállam felelt meg ennek, de az orosz-ukrán konfliktus miatt több ország is növelte védelmi kiadásait, köztük az Egyesült Államok is.

Trump kijelentéseire a Fehér Ház is reagált, azokat „elborzasztónak és megdöbbentőnek” nevezték.

Nyitókép: Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a New Jersey állambeli Bedminsterben lévő golfklubjában 2023. június 13-án, miután megjelent az ellene indított per első tárgyalásán. Fotó: Peter Foley / EPA / MTI

#Külföld#donald trump#oroszország#nato#támadás

Címlapról ajánljuk