Külföld

Kim Dzsongun műszempillákkal hülyítette a Nyugatot

rtl.hurtl.hu

2024. február 6. 12:01

Ha nem lett volna elég az észak-koreai atomfenyegetés, akkor itt van az észak-koreai műszempilla-fenyegetés. Ha ön is visel műszempillát, lehet, hogy a diktátornak köszönheti azt.

Hogyan pofozd helyre az országod kiviteli szektorát a covid után, ha azt számtalan nemzetközi szankció is sújtja? Úgy tűnik, Kim Dzsongun tavaly rálelt a tökéletes megoldás receptjére, amely nagyjából így néz ki:

  1. Állj neki műszempillákat gyártani!
  2. A gyártási folyamatot ne vidd végig, az utolsó pár lépést ne végezd el!
  3. Ehelyett exportáld a félkész műszempillákat Kínába, nagyjából az egyetlen országba, amely még hajlandó kereskedni veled!
  4. Hagyd, hogy a kínaiak becsomagolják a műszempillákat, rányomják a „Made in China” címkét, és elpasszolják a termékeket nyugatra!
  5. Profit.

Parókadiktatúra

Ez tényleg ilyen egyszerű volt az ország számára, írja a Reuters oknyomozó anyaga. A hírügynökségnek több tucatnyi, a szektort ismerő forrás beszélt arról, hogy a diktatúra hányattatott gazdaságát a 2023-as év folyamán ezen a pénzcsapon keresztül táplálta az észak-koreai vezetés.

A kész műszempillákat aztán a nyugati, a japán, valamint a dél-koreai piacon értékesítették. Azt írja a lap, hogy már a világjárvány előtti időszakban is próbált szépészeti termékekkel seftelni az ország, azonban ennek vége lett, amikor a covid alatt az ország hermetikusan lezárta a határait. A kínai vámhatóságtól származó adatok azonban azt mutatják, hogy a két ország kereskedelme tavaly megduplázódott.

2023-ban a két ország közti kereskedelem majdnem hatvan százalékát tették ki a parókák és a műszempillák. Ezekből a termékekből Kim Dzsong-un rezsime összesen 1680 tonnát vitt ki Kínába, nagyjából 167 millió dollár összegben.

Ez mennyiségben nem üti meg a járvány előtti, 2019-es helyzetet, amikor 1829 tonnányi szempilla és álszakáll cserélt gazdák, mivel az akkori árakon ez mindössze 31,1 millió dolláros bizniszt jelentett. Azt nem tudni, hogy az üzletből a kormánynak pontosan mekkora bevétele jött, de a becslések szerint az országba külföldről érkező pénzek nagyjából kilencven százalékát szokta elnyelni a kormány.

Észak-Koreát számtalan szankció sújtja a Nyugat részéről, melyeknek célja az ország atomprogramjának leállítása. 2006 óta se szenet, se textíliákat, se olajat nem lehet venni tőlük. Az USA kormánya már több évvel ezelőtt jelezte, hogy megbünteti a koreai műszempillákkal kereskedő amerikai cégeket. Azonban a kereskedelem feléledése után egyelőre nem tudni pontosan, mely vállalatok seftelnek ezekkel a termékekkel.

Nyitókép: API / Gamma-Rapho via Getty Images

#Külföld#műszempilla#észak-korea#export#kereskedelem#szankció#kim dzsongun

Címlapról ajánljuk