Külföld

Legalább hárman meghaltak a kaliforniai ítéletidőben

rtl.hurtl.hu

2024. február 6. 6:52

Heves vihar és áradások sújtják az amerikai Kalifornia államot. Az ítéletidő következtében több százezer otthon maradt áram nélkül, kidőlő fák miatt legalább hárman meghaltak.

Legalább három embert öltek meg a vihar miatt kidőlő fák, és csaknem félmillió otthon maradt áram nélkül Kaliforniában.

Mint arról hétfőn beszámoltunk, brutális vihar csapott le Kaliforniára, az amerikai államot életveszélyes áradások fenyegetik. Az állam déli részén több mint 24 órája megállás nélkül esik az eső, északon pedig heves széllökések voltak, és a helyi hatóságok szerint legalább három ember meghalt vasárnap a kidőlő fák miatt. A BBC tudósítása szerint az állam nyolc megyéjében rendkívüli állapotot hirdettek.

 A legveszélyesebb helyek közé a déli Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego és Santa Barbara települések tartoznak.

A közösségi médiában videók is terjednek a kaliforniai helyzetről, az alábbi felvételen a feltöltő szerint egy összedőlt ház látható Los Angelesben:


A régió többi részéhez hasonlóan Los Angelesben is utakat elvágó, járhatatlanná tévő, valamint veszélyes földcsuszamlásokat okozó áradások vannak. Emiatt a hatóságokat evakuálási parancsot adtak ki a városra néző Hollywood és Santa Monica dombjaira, a Los Angeles-i repülőtérről induló és oda érkező járatok tucatjait törölték.


A hatóságok fokozott óvatosságra intenek, mivel az esőzés várhatóan kedden, sőt szerdán is folytatódik. Az eső ráadásul olyan talajra esik, amelyet már a múlt heti vihar is átnedvesített, ami növeli az árvízveszélyt, mivel a föld már nem tud semmit sem elnyelni. Hétfő délután még mindig több százezer otthon és vállalkozás maradt áram nélkül, különösen San Francisco térségében, ahol

a szél ereje meghaladta az 160 kilométer/órát.

Nyitókép: Aude Guerrucci / Reuters

#Külföld#egyesült államok#ítéletidő#kalifornia#los angeles#heves esőzés#vihar#kidőlt fa#Videó#áradások#halálos áldozatok

Címlapról ajánljuk