Külföld

Nem az osztrák gazda hibája, hogy a tehene megölt egy szelfiző túrázót a magyarok körében is népszerű tartományban

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 17:05

Ausztriában néha-néha agyontapos egy-egy tehén egy-egy turistát.

Nem kell kártérítést fizetnie annak az osztrák gazdának, akinek a tehene 2017-ben megölt egy nőt, döntött csütörtökön az innsbrucki tartományi felsőbíróság (OLG). Az áldozat családja 80 ezer eurót követelt a gazdálkodótól, emlékeztet az MTI.

Ausztriában a legelőket és az alpesi szabadlegelőket nem kötelező elkeríteni, csak akkor, ha már történt ott állattámadás, áll a testület határozatában, melyben kiemelik, hogy 

a kérdéses esetben amúgy is rendelkezésre állt egy kerítéssel biztosított alternatív útvonal, amellyel elkerülhető lett volna a tragédia.

A 70 éves, kufsteini nő a kutyájával sétált, amikor az egyik alpesi szabadlegelőt keresztezve egy tehénre és annak fiatal borjára figyelt fel. A nő szelfit akart készíteni, ezért megközelítette a távolról nyugodtnak tűnő jószágot, ám a tehén a fénykép elkészítésekor megvadult és megtámadta. A nyugdíjas asszony ugyan megpróbált elmenekülni, de a tehén ledöntötte a lábáról és agyontaposta.

A mostani ítélettel ellentétben 2014-ben egy hasonló, halálos tehéntámadás ügyében a gazdát és az áldozatot is felelősnek mondta ki a bíróság Tirolban. Ott egy német nő és kutyája vesztette életét. A bíróság a gazdát azért marasztalta el, mert tisztában volt azzal, hogy tehenei érzékenyek, és agresszíven reagálnak a kutyákra.

A mostani döntés egy hatéves pereskedést zár le. Az eset a tiroli régióban történt, amely a magyar turisták körében is népszerű. Ausztriában az év több hónapjában is lehet szabadon legelő tehenekkel találkozni, amelyek a kutyaugatásra, és hozzájuk közelebb merészkedő emberekre is ráronthatnak. Nincs hosszas pereskedés minden esetből, de évente több sérülés vagy haláleset is történik így.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#ausztria#bíróság#tehén#gazda#kártérítés#szelfi

Címlapról ajánljuk