Külföld

Ez egyre durvább: Izraelt a saját fegyvereivel támadta meg a Hamász

Kovács IstvánKovács István

2024. január 31. 13:22

Egyre egyértelműbb, hogy Izraelnek több bődületes, elsőre teljesen abszurdnak ható hibát kellett elkövetnie ahhoz, hogy a Hamász október 7-ei támadása sikeres legyen. Fegyvereket szereztek Izraeltől, terroristák épültek be az ENSZ-alkalmazottak közé, továbbá az izraeli védelmi erők még a saját hírszerzőiknek se hittek. Egyiküket az elsők között ölték meg a terrortámadásban.

Már több mint száz napja tart a háború Izrael és a Hamász között, és egyre tisztábban látszik, hogyan sikerült ennyire meglepni a zsidó államot a terroristáknak.

A hónapok óta tartó harcok során összegyűjtött hírszerzési adatokból kiderült, hogy ahogyan az izraeli hatóságok október 7-e előtt félreértették a Hamász szándékait, úgy alábecsülték a szervezet fegyverkezési képességét is. Bármilyen meglepő, az izraeli katonai és hírszerzési vezetők arra a következtetésre jutottak, hogy a Hamász által az október 7-i támadásokban és a gázai háborúban bevetett fegyverek jelentős része valószínűtlen forrásból származik: magától az izraeli hadseregből.

Elsősorban azokat a fegyvereket fordították ellenük, amelyeket az izraeli erők az elmúlt 17 évben a Gáza övezet blokádjához használtak. A Hamász kénytelen volt a fel nem robbant fegyverekhez nyúlni, ha már máshonnan nehezen kapott bármilyen katonai felszerelést vagy akár a robbanóanyagok előállításához szükséges műtrágyát. Olyannyira kreatívan használták fel az izraeli és amerikai katonai robbanóanyagokat, hogy ez lehetővé tette számukra Izrael rakétákkal való megtámadását, illetve azt, hogy első ízben támadjanak meg izraeli városokat Gázából.

„A fel nem robbant lőszerek jelentik a Hamász fő robbanóanyagforrását” – mondta a New York Timesnak Michael Cardash, az izraeli rendőrség tűzszerész részlegének korábbi helyettes vezetője. Az Izraelből származó bombákat, tüzérségi lövedékeket újra felhasználják a robbanószereikhez és rakétáikhoz – fejtette ki. Szakértők szerint a használt lőszerek nagyjából 10 százaléka nem robban fel, de Izrael esetében ez az arány magasabb lehet. Vannak például olyan a vietnámi háború korszakából származó rakéták, amelyeket például az Egyesült Államok már rég nem használ. Néhány ilyen rakéta meghibásodási aránya elérheti a 15 százalékot is.

Ez egyre durvább: Izraelt a saját fegyvereivel támadta meg a Hamász
Fotó: Reuters/Ronen Zvulun

A számítások szerint az évek óta tartó szórványos bombázások után több ezer tonna fel nem robbant lőszer maradt vissza. Egy 750 fontos bombából, amely nem robbant fel, száznál is több rakétához elegendő robbanóanyag nyerhető.

A visszamaradt lőszerek mellett az egyszerű lopások is szerepet játszottak a terroristák felfegyverkezésében. Nem egy izraeli raktárat törtek fel az elmúlt években, egy tavaly év eleji katonai jelentés megjegyezte, hogy több ezer töltényt és több száz ehhez való kézifegyvert és gránátot loptak el a rosszul őrzött bázisokról. Ezen felül hozzájutottak még RPG robbanófejekhez és termobarikus gránátokhoz is. A jelentések szerint ezek onnan Ciszjordániába, mások pedig a Sínai-félszigeten keresztül Gázába jutottak.

Egy egészen különleges módszer is segített a Hamásznak rakétákhoz jutni: 2019-ben rengeteg lőszert fedeztek fel két első világháborús brit hajón, amelyek egy évszázaddal korábban süllyedtek el Gáza partjainál. A százéves hadianyagot is felhasználták több száz új rakétához.

Az október 7-e óta tartó harcok is rengeteg besült lövedékkel gyarapíthatják a Hamász lehetőségeit a rakétagyártáshoz. „Tüzérségi lövedékek, kézigránátok, egyéb lőszerek – több tízezer fel nem robbant lövedék marad majd a háború után” – mondta Charles Birch, az ENSZ gázai aknaellenes szolgálatának vezetője. Szerinte ez „ajándék a Hamásznak”.

A titkos támadás

A háborút kiváltó terrortámadás óta megy azon a lamentálás, hogyan maradhatott rejtve a világ egyik legkiválóbb hírszerzése előtt, hogy mire készülnek a gázai kerítés túloldalán.

Nemrég a BBC derítette ki, hogy fiatal katonanők előre látták, hogy a Hamász készül valamire, csak nem vették őket komolyan. Az izraeli hadseregben évek óta szolgálnak olyan fiatal nők, akik a Gáza övezetet különböző kamerák felvételein keresztül figyelik, és gyanús jeleket kerestek arra vonatkozóan, hogy fenyeget-e veszély a túloldalról.

Ezek a tizen- és huszonéves sorozott megfigyelők az október 7-i támadás előtt több olyan dolgot is láttak, ami gyanúra adott okot: rajtaütéseket, túszejtést gyakorló Hamász-terroristákat és furcsán viselkedő gazdákat. 

Az egyik ilyen nő azt mondta a lapnak, hogy ők csak a szemek voltak, a jelentéseket átadták feljebbvalóiknak, illetve a hírszerzésnek, de nem történt semmi. Pedig egyértelmű volt, hogy a Hamász valami nagy dolgot tervez. A jelentések hiábavalósága meglehetősen frusztrálta a megfigyelőket, egyikük, Shahaf Nissani az anyjának panaszkodott arról, hogy úgy érzi, nem veszik komolyan a feletteseik a jelentéseiket és az aggodalmukat. A nő már jóval a támadás előtt arra figyelmeztette az anyját, hogy háború lesz. Nissanit az elsők között ölték meg a terroristák, mivel ő volt október 7-én szolgálatban. Nagyon sokan haltak meg a támadáskor az őrszemek közül, illetve sokakat túszul ejtettek.

Bár az IDF nem reagált az ügyre – a BBC-nek azt mondták, hogy elfoglaltak, épp a Hamász ellen harcolnak –, ezt megtette Eitan Dangot nyugalmazott vezérőrnagy. Ő azt mondta, hogy rengeteg jele volt a támadásnak. Ha az összes ilyen jelet egy rendszerben értékelték volna, akkor láthatták volna, hogy valami nagy dolog fog történni, és felkészülhettek volna. A New York Times információi alapján a Hamász támadását előkészítő konkrét tervrajzok már több mint egy évvel október 7-e előtt izraeli tisztviselők kezében voltak, de azokat sem vették komolyan.

Még az ENSZ-alkalmazottak is benne voltak

Nemrég robbant a hír, hogy az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) az izraeli hatóságok tájékoztatása alapján vizsgálatot indított több munkatársával szemben azok feltételezett részvétele miatt az október 7-ei terrortámadásában. Az NYT hozzájutott a jelentéshez, amit az Egyesült Államok kormányának küldött Izrael az ügyről, és meglehetősen súlyos állítások olvashatók benne.

Ez egyre durvább: Izraelt a saját fegyvereivel támadta meg a Hamász
Fotó: Reuters/Ammar Awad

Az UNRWA 12 dolgozóját vádolják azzal, hogy segítettek a Hamásznak a támadások megszervezésében, illetve hogy az azt követő napokban is segítették a terroristákat. A dosszié szerint az ENSZ-dolgozók közül hatot a telefonadataik buktattak le, mert azok alapján látható, merre jártak Izraelben október 7-én; másokat lehallgattak, miközben telefonbeszélgetéseket folytattak Gázán belül, és a támadásban való részvételükről beszéltek.

Hárman olyan sms-t kaptak, amelyben arra utasították őket, hogy október 7-én jelentkezzenek a gyülekezési pontokon, egynek pedig azt írták, hogy vigye magával az otthonában tárolt rakétagránátokat.

A jelentés szerint tízen a Hamász tagjai voltak, egyikük pedig az Iszlám Dzsihádhoz tartozott. Emellett a vádlottak közül heten az UNRWA iskoláinak tanárai is voltak. Ketten más minőségben dolgoztak az iskolákban, míg a többiek hivatalnokként, szociális munkásként és raktárvezetőként. Az iskolai tanácsadót azzal vádolják, hogy fiával együtt egy izraeli nő elrablásán dolgozott, míg a szociális munkás az irat szerint egy halott izraeli katona holttestének Gázába szállításában, valamint lőszerosztásban és járművek koordinálásában segédkezett.

Miután mindez kiderült, több ország is bejelentette, hogy nem fogják támogatni az UNRWA-t, felfüggesztik a segélyosztást, António Guterres ENSZ-főtitkár pár nappal később minden, a terrorista cselekményben érintett ENSZ-dolgozó szigorú megbüntetésére tett ígéretet. Izrael már korábban jelezte, reméli, hogy leáll az ügynökség működése, és hangoztatta: biztosítani akarják, hogy az UNRWA ne lehessen része az izraeli-palesztin konfliktus megoldásának.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a brit TalkTV brit televíziós csatornának adott, e heti interjújában azt mondta az UNRWA iskoláról, hogy ott Izrael megsemmisítéséről beszéltek a diákoknak. Azt is elmondta, hogy Izrael nem csupán „teljes győzelmet akar aratni a Hamász fölött”. Ennél többre, „fegyvermentesítésre van szükség, fenntartható fegyvermentesítésre. Ezt csak Izrael tudja intézni. Ha tudnak valamilyen más, nemzetközi erőt, amely képes harcolni a terrorizmus újbóli felbukkanása ellen, tudassák velem!” – tette hozzá.

Nyitókép: Reuters/Violeta Santos Moura

#Külföld#izrael#ensz#unrwa#fegyver#rakéta#Gáza övezet#hírszerzés#izraeli hadsereg#gázai háború#Hamász#izraeli háború

Címlapról ajánljuk