Külföld

Videó: levessel öntötték le a Mona Lisát a párizsi Louvre-ban

rtl.hurtl.hu

2024. január 28. 11:01

Nem mindennapi jelenet játszódott le a párizsi Louvre-ban. Aktivisták átmásztak a kordonon, majd levessel öntötték le a Mona Lisát.

Levest vágtak Leonardo da Vinci Mona Lisájához tüntetők vasárnap a párizsi Louvre-ban – írja a Sky News.

A közösségi médiában terjedő felvételeken két nő látható, amint átlépik a látogatókat a műalkotástól elválasztó részt, valamint az is, ahogy egyikük levessel önti le a világ talán leghíresebb festményét védő biztonsági üveget. A múzeum munkatársai ezután fekete paravánokkal rohantak a leöntött képhez, hogy elzárják a közönség elől. 


Mindkét nő egyforma pólót viselt a demonstráció közben, ezeken a Riposte Alimentaire (élelmiszer-válasz) felirat szerepelt, ami egy klímaaktivista csoportra utal a brit lap szerint. Az esetről egyelőre keveset tudni, de az aktivistákat bizonyára biztonsági őrök vezették ki a teremből, ez főleg a korábbiak fényében valószínű. 

Legutóbb 2022 májusában történt egy hasomló eset, akkor egy kerekesszékes nőnek álcázott parókás férfi dobta meg tortával a Mona Lisát. A Híradó egyik nézője épp a helyszínen volt, és később el is mesélte, hogyan végződött a sztori:

Nyitókép: Twitter / X

#Külföld#mona lisa#párizs#leonardo da vinci#louvre#aktivisták#leves

Címlapról ajánljuk