Külföld

Kivégezhetnek Iránban egy svéd EU-diplomatát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 28. 17:21

Maximális büntetést kért Johan Floderusra az iráni ügyészség, ami azt jelenti, hogy a kémkedéssel vádolt svéd EU-diplomata ügyében halálbüntetést is kiszabhat a forradalmi törvényszék.

Maximális büntetést kért vasárnap az iráni ügyészség a kémkedéssel vádolt, svéd állampolgárságú Johan Floderus európai uniós diplomata ügyében, írja az MTI.

„A vádlott intenzív kapcsolatot ápolt a cionista rezsimmel (Izrael), és több bizalmas információt is továbbított külföldre” – olvasható a vádhatóságnak a Mizán hivatalos igazságügyi honlapon közzétett állásfoglalásában. „Ezért a maximális büntetés kiszabását kérik” – tette hozzá az ügyészség.

Az EU külügyi szolgálatánál dolgozó Floderus védőinek még egy hetük van a záróbeszéd bíróság elé terjesztésére. A pert forradalmi törvényszék előtt tartják, amely bíróságok rendszerint súlyos kémkedési ügyek esetében járnak el.

A svéd állampolgárnak azonfelül, hogy Irán ősellenségének kémkedett, azt is szemére vetik, hogy megsértette az iszlám köztársaság nemzetbiztonsági érdekeit, ami egyértelműen hosszú börtönbüntetést jelent elmarasztalása esetében. A fő vádpont pedig egy iszlám jogi formula, a „földi romlottság”, és ez a halálbüntetést is jelentheti a 33 éves férfi számára.

Floderus ismételten ártatlanságát hangsúlyozta, és tisztán magáncélúnak nevezte 2022 nyarán Iránban tett látogatását, amikor is őrizetbe vették a teheráni repülőtéren. A férfit a hírhedt teheráni Evin börtönben tartják fogva.

Stockholm és Teherán között Hamíd Núri iráni állampolgár 2019-es svédországi letartóztatása óta különösen feszült a viszony. Núri az ellene felhozott vádak szerint 1988-ban, az iraki-iráni háború végnapjaiban részt vett politikai foglyok kínzásában és tömeges meggyilkolásában. A svéd fellebbviteli bíróság tavaly jóváhagyta életfogytiglani börtönbüntetését.

Egyelőre nem világos, hogy a teheráni vezetés egy esetleges fogolycserére törekszik-e, mindazonáltal tavaly májusban Iránban már kivégeztek egy terrorizmussal vádolt svéd-iráni kettős állampolgárt, egy másik kettős állampolgárt, Ahmad-Reza Jalali orvost pedig kémkedés vádjával halálra ítélték.

Nyitókép: Raia Mihaylova / Free Johan Floderus / Facebook

#Külföld#irán#svédország#halálbüntetés#európai unió#diplomata#Johan Floderus

Címlapról ajánljuk