Külföld

Vérfertőző erőszakból született, agykárosodása van a Sinaloa-kartell bérgyilkosának

rtl.hurtl.hu

2024. január 27. 16:36

Bűneiért összesen kilenc életfogytiglani büntetést, plusz még 50 évet kapott, de a floridai ügyészek a halálsoron akarták látni.

Jose Manuel Martinez a mexikói Sinaloa-kartell rettegett bérgyilkosa volt, akit El Mano Negra, azaz A fekete kéz néven ismertek. Saját állítása szerint három tucat embert ölt meg dicstelen pályafutása során, amiért életfogytiglani börtönbüntetés vár rá. Történetét a CrashOut című bűnügyi blog dolgozta fel, amelyből Daily Star is beszámolt.

El Mano Negra a kegyetlensége mellett egy figyelmeztetésként hátrahagyott rajzzal szerzett ismertséget: egy akasztófán lógó embert skiccelt a papírra, aki egy szövegbuborékban azt mondja: „Visszafizetem a pénzt, ha elengedsz”. A bérgyilkos válasza az volt: „Aki Mano Negrától lop, annak meg kell halnia. Mi egy szervezett klubot működtetünk, nem pedig szépségversenyt, kibaszott rohadékok!”

Martinez a kaliforniai Fresnóban született, egy vérfertőző erőszak következtében: a nagybátyja kényszerítette édesanyját szexre. Ez állítólag súlyos hatással volt a központi idegrendszerére, ahogy egy fiatal korában elszenvedett motorbaleset is. Ez azonban most megmentette az életét: 

neurológusok megerősítették, hogy ez hatással volt az ítélőképességére és az önkontrolljára, így elkerülte a halálbüntetést.

El Mano Negra azt állítja, hogy első, rögtön hármas gyilkosságát 1978-ban, mindössze 16 évesen hajtotta végre, és 2013-ig folytatta gyilkossági sorozatát. Leginkább egy 2006-os esetről ismert, amikor 70 ezer dollárt kapott két ember megöléséért. A két áldozat bűne az volt, hogy elloptak tíz kiló kokaint egy, a Sinaloa-kartellel kapcsolatban álló férfitól Floridában.

Martinez megtalálta a két floridai kokaintolvajt, és elcsalta őket egy házba. 

A két idióta követett engem a házba

 –  vallotta Martinez. 

Miután bementek, bezártam az ajtót. Aztán, ahogy visszafordultam feléjük, elővettem mindkét pisztolyt. »Feküdjetek a földre, rohadékok, most!« Mindkettőjüket lekötöztem.

A férfi akitől ellopták a kokaint, végignézte a kínzást.

13 év telt el, mire Mano Negra bíróság elé állt a floridai gyilkosságok miatt, de addigra már tíz másik gyilkosságban találták bűnösnek. Kiderült, hogy ő volt az egyik legaktívabb gyilkos a mexikói drogkereskedők zsoldjában, aki valaha az Egyesült Államokban tevékenykedett.

Bűneiért összesen kilenc életfogytiglani büntetést, plusz még 50 évet kapott, de a floridai ügyészek a halálsoron akarták látni. Mivel azonban egy neurológus megerősítette, hogy vérfertőzés és baleset miatt agykárosodást szenvedett, az esküdtszék úgy döntött, hogy bűnös ugyan, de nem lehet halálra ítélni.

A rettegett mexikói drogbáró, El Chapo, a Sinaloa kartell vezetője a világ egyik legveszélyesebb bűnözőjének számított. A Fókusz készített interjút a különleges ügynökkel, aki elfogta:


Nyitókép: Getty Images

#Külföld#kartell#mexikó#bérgyilkos

Címlapról ajánljuk