Külföld

Két Telegram-posztért kapott négy évet a Putyint bíráló szélsőséges politikus

rtl.hurtl.hu

2024. január 25. 15:09

Igor Girkint szélsőséges tevékenységre való felhívás miatt kerül börtönbe.

Négyévi szabadságvesztésre ítélte szélsőséges tevékenységre való felhívás címén  Igor Girkint, a donyecki milícia volt parancsnokát és a szakadárok volt védelmi miniszterét csütörtökön a moszkvai városi bíróság.

Alekszandr Molohov ügyvéd, Girkin védője elmondta, hogy ügyfele ártatlannak vallja magát, és az ítélet ellen fellebbezni fog.

Az ügyészség négy év 11 hónap börtönbüntetés kiszabását kérte, a védelem pedig ragaszkodott a felmentéshez, arra hivatkozva, hogy a vádlott bűnössége nem bizonyított. Mint a nyomozás kezdetén kiderült, a vádak Girkin Telegramon megosztott két bejegyzése miatt merültek fel

Az egyik hazaárulásnak nevezte a Krím esetleges feladását, a másik a Donyec-medencei veteránok járandóságával foglalkozott.

Girkin korábban a Krím-félsziget annektálásában játszott fontos szerepet, a donyecki szeparatizmus egyik megteremtője és vezetője volt, valamint ő lövette le 2014-ben az MH-17-es Malaysia Airlines-gépet. Ezért később Girkin vállalta a „morális felelősséget”, azt viszont nem, hogy elmenjen Hollandiába, ahol távollétében éltetfogytiglani börtönre ítélték.

Nyitókép: Reuters/Maxim Shemetov

#Külföld#igor girkin#per#oroszország#vlagyimir putyin#malajzia#repülőgép#lelövés

Címlapról ajánljuk