Külföld

Egy vitatott templom avatásával rúgta be a kampányt az indiai elnök

rtl.hurtl.hu

2024. január 22. 14:49

Egy 32 éve lerombolt mecset helyére épült Indiában egy óriási hindu templom, aminek az avatásával kezdte el a kampányát Narendra Modi.

Narendra Modi indiai miniszterelnök személyesen nyitotta meg hétfőn a hindu nacionalizmus egyik szimbólumának tartott, az ország északi részén lévő Uttar Prades államában található hindu templomot, melyet egy 1992-ben lerombolt mecset helyére építettek – írja az MTI. A templom ügye évtizedek óta megosztja India hindu és muszlim közösségeit.

A ceremóniával Modi egyúttal hivatalosan is elindította az idén áprilisban és májusban tartandó parlamenti választásokra készülő kampányát is.

Helyszíni beszámolók szerint csaknem 7500-an mentek el az avatásra, az emberek nagy része az épület előtt felállított kivetítőn követte figyelemmel a szertartást.


Az ellenzéki politikusok többsége bejelentette: bojkottálják az avatást, mely szerintük nem szolgálja a szekuláris India érdekeit. A sajtó által hétfőn közzétett üzenetében a kormányfő viszont leszögezte: a templom felépítése valójában az ország egyesítését szolgálja.

A BBC szerint a templomot 217 millió dollárból építették magánadományokból. Most még csak a földszintet nyitották meg, a többi várhatóan az év végére készül el.

A háromszintes templom 7,2 hektárra épült egy 70 hektáros komplexumban. A múlt héten avatták fel az istenség szobrát, amelyet kifejezetten a templom számára készítettek.


Az Ajodhja városában zajló földvita régóta intenzíven megosztja India vallási közösségeit: a mecsetet Bábur mogul uralkodó emelte a XVI. században, ám a hinduk szerint a területen korábban az ezen a helyen született Ráma hindu istenség szentélye állt.

Az indiai legfelsőbb bíróság 2019-ben egyhangúan a hindu közösség mellett foglalt állást az ügyben, s engedélyezte a földterületen a templom megépítését, valamint elrendelte, hogy a muszlim közösséget két hektár földdel kárpótolják. Az új mecset építése még nem kezdődött meg.

Miután a mecsetet 1992-ben hindu fanatikusok lerombolták, országszerte összecsapások törtek ki hinduk és muszlimok között, és körülbelül kétezren meghaltak.

India lakosságának mintegy 80 százaléka hindu, ám az országban így is 200 millió muszlim él.

Nyitókép: Reuters/India's Press Information Bureau

#Külföld#india#templom#hindu#avatás#Narendra Modi#muszlim#kampány

Címlapról ajánljuk