Külföld

„Dina egy gyilkos” – egy nő támadt Peru elnökére

rtl.hurtl.hu

2024. január 21. 11:24

Peru elnöke egy olyan városba látogatott, ahol tíz ember halt meg kormányellenes tüntetésekben 2022 decemberében. Nem fogadták szívesen. 

Rátámadt egy nő Dina Boluarte perui elnöknőre szombaton, amikor egy út alapkőletételén vett részt a fővárostól, Limától mintegy 570 kilométerre délkeletre fekvő Ayacucho városában, ahol 2022 decemberében tíz ember halt kormányellenes tüntetések alatt. Az esetről készült videón látni, ahogy egy nőnek sikerült az elnök közelébe jutnia és megragadnia, és megtépte a haját. Az eseményen több tüntető is volt, aki az kiabálták, hogy „Dina egy gyilkos”. 


A nőt a helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint rendőrök vitték el a helyszínről, de nem vették őrizetbe – írta a Reuters. A nő riportereknek elmondta, hogy férjét a 2022 decemberi tüntetések alatt lőtték agyon, és hozzátette:

A férjemet itt ölték meg. Megölték a férjem, és azt akarják, hogy maradjak nyugodt?

A miniszteri kabinet vezetője, Alberto Otarola az X közösségi oldalon elítélte a „rendkívül súlyos” támadást, amely „veszélyeztette az államfő biztonságát” – írta az MTI.

Az elnök először érkezett Ayacuchóba azóta, hogy az ellene országszerte szervezett tüntetésekben mintegy ötvenen meghaltak. A halálos áldozatok közül húszat az állami erők öltek meg az Emberi Jogok Amerikaközi Bizottsága szerint.

Nyitókép: Dina Boluarte perui elnök egy 2022 december 29-én tartott sajtótájékoztatón. Fotó: REUTERS/Angela Ponce

#Külföld#peru#dina boluarte

Címlapról ajánljuk