Külföld

162-vel hajthatott a román autópályán a Csíki Sör tulajdonosa, magyar diplomataként kérhetett büntetlenséget

rtl.hurtl.hu

2024. január 19. 8:08

Arra hivatkozott, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja, és diplomataként járt az országban.

Bentley-jével 162 kilométer/órás sebességgel száguldott az Arad megyei autópályán Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa – írta a Magyar Hang. Azon a szakaszon 100 kilométer/órával lehet haladni, így az üzletembert megbüntették 250 ezer forintnyi lejre, valamint bevonták a jogosítványát 90 napra.

Lénárd András viszont nem nyugodott bele a büntetésbe és ügyvédjével fellebbezett, ebben pedig arra hivatkozik: ő magyar állampolgár, aki diplomata-útlevéllel is rendelkezik, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja. „Az 1961. évi Bécsi Egyezmény 31. cikke értelmében diplomata státuszom révén mentességet élvezek Románia közigazgatási joghatósága alól” – írta ügyvédjével. Azt is megjegyezte, hogy diplomataként lépett az országba, és úgyis hagyta azt el. 

A Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium a lap kérdéseire nem válaszolt.

Lénárd Andrásnak nem ez az első hasonló ügye: a román bíróságok online adatbázisa szerint fellebbezést nyújtott be a PSBX 252146/20.09.2020 közigazgatási szabálysértési jegyzőkönyv megsemmisítése érdekében. Nem tudjuk, hogy ekkor is a diplomáciai mentességre hivatkozott-e (legalább 2019 óta van magyar diplomata-útlevele), de 2021 közepén a bíróság elutasította a kérését. Sikerrel járt viszont 2023 elején: a Marosvásárhelyi Törvényszék megsemmisítette a PMSX 0480019/09.04.2023 számú szabálysértési jegyzőkönyvet. Szintén nem tudni, akkor mire alapozták a fellebbezést.

A romániai felelősségbiztosítási rendszer (RCA) adatbázisa szerint a bukaresti rendszámú Bentley-n nincs (és január 7-én sem volt) kötelező biztosítás. Az ottani törvények alapján jármű így nem vehet részt a közlekedésben.

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI 

#Külföld#csíki sör#gyorshajtás#diplomata

Címlapról ajánljuk