Külföld

Áll a bál a rendőrökkel dulakodó zsidó fiatalok alagútja miatt, amit titokban ástak a zsinagóga alá

Mohos MátéMohos Máté

2024. január 11. 13:56

A Chábád Lubavics zsidó vallási mozgalmat bizarr botrány rázta meg, miután fekáliás matracok és bunyóra kész haszid szélsőségesek kerültek elő a New York-i főhadiszállásuk alá ásott illegális alagútból.

Ha tippelni kellett volna, mi lesz a 2024-es év első nagy mémje, valószínűleg kevesen vágták volna rá, hogy „titkos zsidó alagút”. Pedig nagyon úgy néz ki, hogy ez a helyzet: jelenleg is futótűzként terjednek az interneten a felvételek és az információk a Chábád Lubavics mozgalom New York-i főhadiszállásáról, ahol botrány tört ki egy félig-meddig tulajdonjogi, félig-meddig vallási vita miatt. (A Chábád Lubavics vallási irányzatot a magyar olvasók leginkább Köves Slomó nevéről ismerhetik.)

Hétfőn nagy erőkkel vonult ki a rendőrség mozgalom Brooklynban található, évente több ezer ember által látogatott központjához. A hatóságok építőmunkásokat kísértek, akiket a mozgalom vezetői fogadtak fel azért, hogy falazzanak be egy alagutat. Ezt az utóbbi hetek-hónapok során ásta a zsinagóga alatt a csoport egy szakadár, messiáshívő ága, és szerkezeti károsodást is okozhatott az építménynek.

A sajtóhírek szerint az alagútból összepiszkított matracok is előkerültek, amelyeket valószínűleg az ásók hagytak ott. Az építőmunkásokat több, húsz év körüli ortodox zsidó próbálta megakadályozni munkájuk elvégzésében, akik többórás vitatkozás után még a rendőrökkel is dulakodtak: végül kilencüket tartóztatták le, és vitték el a helyszínről gyorsbilincsben.

A dulakodásról felvétel is készült:


De azt is lefilmezték, hogy az incidens után nem sokkal egy menekülő haszid zsidó egy csatornafedél alól bújik elő:

Titkos alagút? Minek?

Az alagút a zsinagógát kötötte össze egy üres lakás pincéjével: az számos iroda és tanterem alatt húzódott. A Csabád szóvivője, Motti Seligson arról beszélt, hogy azt a vallási mozgalom „szélsőséges” tagjai ásták, és elítélte a cselekményt „lázadó vandalizmusként”. Szerinte céljuk az volt, hogy „megőrizzék az engedély nélküli hozzáférésüket” a zsinagógához.

A titkos alagút támogatói viszont azt állítják, hogy mindössze egy hosszú ideje tervben lévő „bővítést” hajtottak végre a szankcionálatlan áskálódással, amelyet a mozgalom korábbi, nagy tiszteletben álló vezetője Menachem Mendel Schneerson rebbe álmodott meg. Úgy tudni, hogy a „szélsőségesek” a mozgalom messisáshívő ágazatához tartoztak. 

A messiáshívő chábádisták Schneerson rebbét nemcsak tanítónak, és nagy hatású lelki vezetőnek tartják – ez a mozgalom hivatalos álláspontja. Szerintük a férfi maga az ígért zsidó messiás, és különben is még életben van. (A valóságban Schneerson rebbe 1994-ben meghalt, 92 éves korában).

Motti Seligson szerint a hétfői incidens „mélyen lesújtó az egész Lubavics mozgalom, valamint a zsidó közösség számára világszerte”. Azt ígérték, hogy a nagyjából 19 méter hosszú alagutat be fogják temetni, annak megásóit felelősségre vonják, a zsinagóga szentségét pedig visszaállítják.

A vallási meggyőződések összecsapása mellett birtokjogi háttere is van az incidensnek. A zsinagóga fenntartója, a messianisztikus Gabbaim csoport korábban ugyanis sokáig pereskedett a Chábád esernyőszervezetével, hogy eldöntsék, a kérdéses ingatlan kinek a tulajdonába tartozik. Egy 2006-os bírósági ítélet kimondta, hogy nem a messiáshívőké az épület, ám ezt az ítéletet többen nem hajlandóak elfogadni ezóta.

Rögtön érkeztek az antiszemita konteók

Az alagút miatt végül december második felében történt névtelen feljelentés, miután a brooklyni közösség körében elterjedt a hír annak létezéséről. A hétfő incidens óta pedig csak úgy sorjáznak a mémek az esetről – főleg a Twitteren – amiket sajnos többször antiszemita felhanggal osztanak meg.

A konteók is bőven érkeznek. Azt már korábban is tudtuk, hogy különféle altrightos beütésű figurák nagyon szeretnek pedofíliával vádolni bárkit, aki nem szimpatikus számukra. Így most is előszeretettel terjesztik azt az álhírt, hogy az alagutat emberkereskedelemre használták, konkrétan szexuálisan zaklatott gyerekek csempészésére. Az is elterjedt, hogy az alagút egy gyerekmúzeumban ért véget, ám ez sem igaz.

A konkrét vádak, amelyekkel letartóztatták a kilenc fiatal férfit, a bűnös rongálás, az óvatlan veszélyeztetés, és a kormányzati adminisztráció akadályozása voltak. Egyelőre nem tudni, milyen büntetőügy lesz a dologból, de ha bármilyen pedofilvád felmerült volna, arról már tudna a nyilvánosság.

Egyet a kevésbé karcos mémek közül itt is megosztunk, a többit a Know Your Meme oldalán lehet böngészni. Azzal, hogyan vált a Twitter (újabb nevén: X) Elon Musk alatt az antiszemitizmus melegágyává, ebben a cikkben foglalkoztunk.

Áll a bál a rendőrökkel dulakodó, messiásváró zsidó fiatalok alagútja miatt, amit titokban ástak a zsinagóga alá

Nyitókép: YouTube

#Külföld#konteó#zsidó#alagút#zsinagóga#new york#brooklyn#rendőrség#mém#chabád lubavics#messiás

Címlapról ajánljuk