Külföld

Tömegtüntetést szerveznek Orbán ellenzékbe szorult lengyel szövetségesei, az elnök újra kegyelmet adott letartóztatott politikusaiknak

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 19:36

A tüntetést ugyanarra a napra szervezték, amikor a még mindig a PiS ellenőrzése alá tartozó legfelsőbb bíróságnak az októberi választás érvényességéről kell döntenie.

Tömegtüntetést szervezett csütörtök estére a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt, Orbán Viktor szövetségesei, akik elbuktát az októberi választást, és akik helyett Donald Tusk alakíthatott koalíciós kormányt.

A párt, amely nyolc évig vezette az országot, azt állítja, hogy a „Szabad lengyelek” tüntetésének célja a demokrácia és a szabad média védelme.  A volt miniszterelnök, Mateusz Morawiecki a tömeggel együtt skandálta: „Védjük, meg Lengyelországot” – írja a Euronews.

A tüntetést ugyanarra a napra szervezték, amikor a még mindig a PiS ellenőrzése alá tartozó legfelsőbb bíróságnak az októberi választás érvényességéről kell döntenie. A helyi sajtó azt írja: a parlament alsóháza előtt délután négykor kezdődő tüntetésen a szervezők szerint több százezren vesznek részt, míg a városháza szerint 35 ezren vesznek rajta részt.

A tüntetés szervezett része után a tömeg az elnöki hivatalhoz vonult, ahol a párt vezetője, Jarosław Kaczyński azt mondta: „Nehéz lesz a győzelemért folytatott küzdelem. De nyernünk kell, hogy kivívjuk Mariusz Kamiński és Maciej Wąsik szabadságát.

A volt belügyminisztert és egykori helyettesét kedd este letartóztatták az elnöki palotában, miután a bíróság hivatali visszaélés miatt két év börtönre ítélte őket. Korábban a PiS-hez közel álló elnök, Andrzej Duda kegyelmet adott nekik. Ezt a kegyelmet azonban nyáron érvénytelenítette a legfelsőbb bíróság. Duda azonban a tiltakozás kezdete előtt ismét elindította a kegyelem adásáról szóló folyamatot, miközben a két politikus éhségsztrájkba kezdett.

Donald Tusk kormányfő kedd délutáni sajtóértekezletén nyugtalanítónak nevezte, hogy az államfő „részt vesz az állami berendezkedést érintő káoszban és konfliktusban”. A büntető törvénykönyvet idézve Tusk aláhúzta: büntetőjogi felelősség terheli azt, aki egy bűntett elkövetőjét bújtatja. Hozzátette: az idézettel tudatosítani akarja Dudával, „mibe bonyolódott bele”. Az államfői hivatal közlése szerint kedd este Andrzej Duda részvételével a hivatalban konzultációkat kezdtek a történtek miatt.

Korábban arról is beszámoltunk: az új kormány alatt egyik napról a másikra tűnt el a PiS propagandája a lengyel közmédiából. A lengyel közmédia addig nem fog közpénzt kapni, amíg meg nem változik a működése. Donald Tusk, a nemrég megválasztott miniszterelnök arról beszélt ezelőtt: „Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák”.

A PiS-nek ezután is maradt egy tévéje, azonban ott Auschwitzcal viccelődtek, szóval bukták több fontos hirdetőjüket is.

Nyitókép: MTI / EPA / PAP / Radek Pietruszka

#Külföld#lengyelország#pis#tüntetés#legfelsőbb bíróság#választás#közmédia

Címlapról ajánljuk