Külföld

Randidrogtesztek árulására kötelezik a szórakozóhelyeket Kaliforniában

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 14:06

Egy új törvény értelmében az összes kaliforniai szórakozóhelynek árulnia kell olyan teszteket, amelyek kimutatják a népszerű randidrogokat.

Randidrogtesztek árulására kötelezik a klubokat és bárokat az amerikai Kalifornia államban. Az új jogszabály 2024 júliusától lép hatályba azzal a céllal, hogy megvédje a látogatókat a potenciális erőszaktevőktől – adta hírül a Mixmag.

A törvény értelmében az összes szórakozóhelynek árulnia kell olyan teszteket, amelyek kimutatják a népszerű randi- és nemierőszak-drogokat (date-rape drugs), mint például a ketamin vagy a GHB. Az új jogszabály célja, hogy biztonságosabbá tegyék és megvédjék a klubokat és a bárokat azoktól, akik például az áldozatok italaiba keverik a drogokat, majd szexuálisan kizsákmányolják őket.

A kaliforniai szórakozóhelyeknek július 1-jéig kell beszervezniük a drogteszteket. A törvény szerint a teszteket kínálhatják ingyen és pénzért is, de utóbbi esetben is csak „észszerű” áron lehet értékesíteni azokat. „Kialakulóban van egy válság, amely szexuális bántalmazásokhoz vezet, és amely elsősorban a nőket és az LMBTQ+ közösségek tagjait érinti” – mondta Josh Lowenthal, a törvényt kezdeményező kaliforniai képviselő.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#kalifornia#randidrog#drogteszt#szexuális erőszak

Címlapról ajánljuk