Külföld

Meghalt a székelyudvarhelyi falomlás intenzív osztályon ápolt áldozata

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 16:36

A lány a harmadik áldozat volt, akit kimentettek a tűzoltók a falomlás romjai közül.

Meghalt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben leomlott diákotthonának súlyos sérüléseket szenvedett, Marosvásárhelyen ápolt áldozata – közölte az Agerpres hírügynökséggel a Maros megyei klinikai sürgősségi kórház szóvivője.

Mariana Negoita a román hírügynökségnek elmondta: a lány – akinek állapota a december 18-i szerencsétlenség óta válságos volt – helyi idő szerint 15.30 órakor hunyt el a kórházban. „A marosvásárhelyi orvosok minden tőlük telhetőt megtettek, hogy megmentsék” – mondta a szóvivő.

A lány a harmadik áldozat volt, akit kimentettek a tűzoltók a falomlás romjai közül. Eszméletlen állapotban volt, de a mentőorvosoknak sikerült újjáéleszteni, válságos állapota miatt Marosvásárhelyen ápolták.

A helyi sajtó szerint a Segesvár melletti Fehéregyházáról származó 17 éves lányt mesterséges kómában tartották, miután a tragédiában leállt a szíve és gerincsérülést szenvedett. Az orvosok mindig visszafogottan nyilatkoztak a felépülési esélyeiről.

A székelyudvarhelyi diákotthonnál bekövetkezett tragédiában egy 17 éves farkaslaki fiú is életét vesztette. Őt tudták utoljára kimenteni a romok alól, de nem sikerült újjáéleszteni a mentőorvosoknak. Két, ugyancsak a romok alá szorult lány enyhébb sérüléseket szenvedett.

A székelyföldi városban hétfőn elkezdődtek a részben leomlott diákotthon állagmegőrzési munkái – jelentette a Székelyhon. A hírportál szerint a sürgősségi beavatkozással megbízott cég elkezdte az ingatlan mellett kiásott árok betemetését zúzottkővel és betonnal, a továbbiakban a falakat és az épület fölé magasodó, részben szintén kiásott domboldalt is megerősítik.

Az épületnél decemberben, az egyik reggel kezdődött építkezés, délután négykor pedig egy harminc méteres szakaszon leomlottak a falak.


A diákok azt mesélték, hogy az udvaron dolgozó munkagépek miatt először megnőttek a repedések a falakon, és érezték, hogy mozog az épület. 

A nyomozók szerint a kivitelező cég vezetője személyesen utasította munkásait, hogy több mint 2 méteres mélységig leássanak az épület fala mentén, holott a tervező a jóváhagyott projektben 1,1 méter mélységű árkot irányzott elő.

A cégvezető korábban a News.ro szerint úgy nyilatkozott: nem járt a diákotthonban, nem volt tudomása arról, hogy az épületben tanulók vannak. Az árkot egy kotrógéppel ásták, amelynek a kezelője azt mondta: amikor észrevette, hogy lehullott egy darab vakolat az épületről, nem volt már idő senkit riasztani, az épület fala pillanatok alatt leomlott.

A vállalkozót gondatlanságból elkövetett emberöléssel, illetve gondatlanságból elkövetett testi sértéssel gyanúsítják.

Nyitókép: Veres Nándor/MTI

#Külföld#székelyudvarhely#halál#gyász#kollégium

Címlapról ajánljuk