Külföld

10 millió dollárt ad az USA annak, aki lebuktatja a Hamász pénzelőit

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 20:42

10 millió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki az Egyesült Államok a Hamász terrorszervezet öt finanszírozójára.

Az Egyesült Államok akár 10 millió dollárt is hajlandó kifizetni azoknak, akik információt szolgáltatnak a Hamász öt finanszírozójáról – írja a Reuters.

A felajánlott pénzjutalom öt személyre vonatkozik, akiket korábban az USA egytől egyig terroristának minősített: Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb, Walid Mohammed Mustafa Jadallah és Muhammad Ahmad 'Abd Al-Dayim Nasrallah.

Abdelbasit Elhassan Khair, vagyis Hamza is a terrorcsoport egyik pénzembere, aki számos, a Hamászhoz köthető szudáni céget is irányított, és közel 20 millió dollárt átutalásában játszott szerepet a terrorszervezet számlájára. Az öt férfi közül hárman – Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb és Walid Mohammed Mustafa Jadallah – a Hamász törökországi befektetői hálózatához tartoznak – közölte az amerikai külügyminisztérium.

A tárca hozzátette: a nyomravezetői díjat az kaphatja meg, aki információkat szolgáltat a Hamász bevételi forrásairól, főbb adományozóiról, a terrorszervezet számára tranzakciókat elősegítő pénzintézetekről és azokról a fedőcégekről, amelyek révén technológiához jutnak.

A Gáza övezetben már csaknem három hónapja dúl a háború, amelyet a Hamász terrorszervezet izraeli vérengzése váltott ki. Izraelt egyre többen vádolják háborús bűnökkel amiatt, hogy kollektíven bünteti a palesztinokat a Hamasz bűneiért. Az ostromlott területen gázai közlés szerint már körülbelül 22 ezren vesztették életüket, többségében nők és gyerekek.

A Hamász és Izrael közti háború elhúzódásával az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Mohamed Azakir / Reuters

#Külföld#egyesült államok#nyomravezetői díj#Hamász#terrorszervezet#izrael#gáza

Címlapról ajánljuk