Külföld

Öngyújtóval akart kinyitni egy chipses zacskót, saját magát gyújtott fel

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 9:43

Az amerikai férfi a teste háromnegyedén szenvedett harmadfokú égési sérüléseket. 

Véletlenül felgyújtotta magát egy idős férfi az amerikai Georgia államban, amikor öngyújtóval próbált meg kinyitni egy chipses zacskót. A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint a meg nem nevezett férfi a test 75 százalékán szenvedett harmadfokú égési sérüléseket a szerdán történt esetben.

A Dalton városában élő férfi a hatóságok közlése szerint azután nyúlt az öngyújtóhoz, hogy kézzel nem tudta kinyitni a chipses zacskót, és úgy döntött, hogy égetéssel próbál hozzáférni a rágcsálnivalóhoz. A fotelben ülő férfi azonban „véletlenül saját magát gyújtotta fel”.

A tüzet karbantartók próbálták eloltani egy locsolócsővel, amíg a tűzoltók ki nem érkeztek a helyszínre. A férfit a közeli Chattanooga város egyik kórházába szállították. Állapotáról nem közöltek információkat.

Tűzveszélyes chipsek

A hatóságok közlése szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a tűz egészen pontosan hogyan keletkezett, és abban mekkora szerepe volt a chipses zacskóknak. A chipsekről az elmúlt években kiderült, hogy különösen tűzveszélyesek, magas zsírtartalmuk és száradt állapotuk miatt, és gyújtogatók előszeretettel használják gyorsítónak, mert alig hagy nyomot maga után.

A londoni Greenwich egyetem kutatói 2019-ben egy kísérletsorozattal megállapították, hogy a meggyújtott chipses zacskók kevesebb mint két perc alatt lángokba tudnak borítani egy autóülést – a kísérletet vigyázó tűzoltók legnagyobb meglepetésére, akik biztosak voltak benne, hogy a chipstűz magától ki fog aludni.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: GettyImages

#Külföld#chips#tűz#öngyújtó#tűzveszély

Címlapról ajánljuk