Külföld

Bevándorlók buszoztatásáért perelt be New York 17 céget

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 17:39

Egy XIX. századi jogszabályra hivatkoznak.

New York városa beperelt 17 buszos céget, amelyek szerintük illegálisan szállítottak hozzájuk több mint 33 ezer bevándorlót Texas államból.

Texas republikánus kormányzója, Greg Abbott Joe Biden demokrata elnököt hibáztatta a határt illegálisan átlépő bevándorlók számának növekedéséért, a bevándorlókat pedig buszokkal New Yorkba és más demokrata vezetésű városokba küldte – emlékeztet a Reuters hírügynökség.

A keresetben nem szerepel alperesként Texas állam, a vele szerződött buszos vállalkozásoktól viszont 708 millió dollárt követel New York – szerintük ennyibe került a bevándorlók ellátása az elmúlt két évben. A város egy XIX. századi jogszabályra hivatkozik, amely kimondja: aki rászoruló személyt szállít New York államba egy másik államból, annak fedeznie kell az érintett személy költségeit.

New York városa szerint a cégek dollármilliókat kerestek, miközben tisztában voltak azzal, hogy olyan személyeket szállítanak, akik ellátásra szorulnak. Több cég azt a polgármesteri rendeletet is megszegte, amely szerint a busztársaságoknak értesíteniük kell a városvezetést, ha több mint tíz menedékre szoruló személyt szállítanak.

Abbott kormányzó szerint New York keresete alaptalan, a bevándorlóknak pedig alkotmányos joguk keresztülutazni az országon. „Minden bevándorló, aki New Yorkba utazott vagy repült, önkéntesen tette, miután a Biden-kormány engedélyezte, hogy az Egyesült Államokban maradjanak” – közölte.

Nyitókép: Luiz C. Ribeiro for New York Daily News/Tribune News Service via Getty Images

#Külföld#new york#bevándorlók#texas#per

Címlapról ajánljuk