Külföld

Mihez kezd szabadságával Amerika rajongott anyagyilkosa, aki a börtönben kezdett csak igazán élni?

rtl.hurtl.hu

2024. január 3. 13:22

Szerte a világon több millió rajongója köszöntötte Gypsy Rose Blanchardot, miután szabadon engedték. A 32 éves nő több mint nyolc évet töltött börtönben gyilkosság miatt, miután a barátjával megölette édesanyját. Az asszony korábban mindenkivel elhitette, hogy lánya egy sor súlyos betegségtől szenved, pedig teljesen egészséges volt. Még Gypsy Rose-t is meggyőzte, hogy beteg, noha ő pontosan tudta, hogy képes járni és önállóan enni is. Szabadulása után azt mondta, bánja, hogy gyilkosságig fajult az eset, és ma már másképpen döntene. 

Milliós rajongótábor fogadta a közösségi oldalakon az anyja megölése miatt tíz évig tartó börtönre ítélt Gypsy Rose Blanchardot, akit 2023 utolsó napjaiban engedtek idő előtt feltételesen szabadlábra az Egyesült Államokban. A most 32 éves nőt az ügyészség szerint könnyedén életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhették volna szándékos emberölés miatt, de esete olyan különleges volt, hogy a vádhatóság emberei úgy érezték, nem lenne fair vele szemben, ha egész életét rácsok mögött kellene leélnie.

Ugyanis gyerekkorában szinte „börtönbe” zárta édesanyja, Dee Dee Blanchard, aki mindenkivel, még teljesen egészséges lányával is elhitette, hogy egy sor súlyos betegségben szenved, miközben ő sütkérezett a figyelemben, amit azért kapott, hogy egyedülálló anyaként önzetlenül ápolja beteg gyermekét.

„Szabadabbnak érzem magam itt, a börtönben, mint amikor az anyámmal éltem” – mondta Gypsy Rose 2018-ban az ABC televíziónak adott interjújában. Ott ugyanis „normális nőként” élhetett, míg gyerekként nem mehetett ki a szabadba, nem lehettek barátai, akikkel játszhatott, sőt, anyja még azt sem engedte, hogy a saját lábán járjon, vagy egyen, hogy fenntartsa a hazugságot, hogy lánya súlyos beteg.


Elmondása szerint csak azután jött rá, hogy mennyire egészséges, hogy börtönbe került, és kezdett egyre jobban és jobban lenni. Ügyvédje elmondta, ritkán van olyan ügyfele, aki „sokkal jobban néz ki egy egészen hosszú börtönbüntetés után”, ami szerinte mindenki számára jól mutatja, milyen szörnyűségeken esett át gyermekkorában. 

Beteggé tette anyja

A Louisiana államban született Gypsy Rose élete első éveiben teljesen egészséges volt, de aztán édesanyja elkezdett arról beszélni, hogy a lány beteg. Gypsy Rose édesapja – aki 17 évesen házasodott össze a nála hét évvel idősebb nővel, akitől még lányuk születése előtt elvált – elmondása szerint eleinte csak azt mondta, hogy a kislány nem tud aludni, és epilepsziás, és „innen indult minden”.

Mire nyolcéves lett, már egy sor „betegsége” volt: az epilepszia mellett leukémia, látás- és halláskárosodás, rohamok, valamint izomdisztrófia. A lányról anyja állította, hogy nem tud járni, és tolókocsiba kényszerült, emellett nem tud enni, és egy csövön keresztül lehet csak táplálni és beadni neki a gyógyszereit, valamint mentálisan is alulfejlett. 

A lány apja, Rod Blanchard elmondta, hogy dicséretekkel halmozta el Dee Dee-t, hogy „ő a legjobb anya a világon”, amiért folyamatosan ellátja a beteg kislányt, és bár az elkövetkező években több gyanús dolgot is tapasztalt, csak a nő halála után tudta meg, mit művel a lányukkal.

Ezzel nem volt egyedül. A Katrina-hurikkán pusztítása után a Missouri államban lévő Springfield városába költöző anya szinte mindenkivel el tudta hitetni, hogy lánya súlyos betegségektől szenved. A család helyi hírességé vált, akiket alapítványok és magánemberek – köztük hírességek – halmoztak el adományokkal. 

Még a házat, ahol éltek, azt is adományként kapták a Habitat for Humanity nevű segélyszervezettől. Emellett rendszeresen vitték őket koncertekre, hírességekkel találkozni, különböző gálákra, és a Disney Worldbe. Gypsy konferenciákon beszélt betegségeiről, és újságcikkek sora jelent meg róluk.

Gypsy közben gyerekkora nagy részét orvosi rendelőkben és kórházakban töltötte el, ahol anyjának sikerült több orvossal is elhitetnie, hogy lánya beteg, különböző gyógyszerekkel produkálva nála a megfelelő tüneteket. A lány egy sor – később kiderült, teljesen felesleges – műtéten esett át, köztük több emésztőrendszerei operáción, és szemműtéteken.


A legfájdalmasabb műtét, amit teljesen feleslegesen végeztek el rajta az volt, amikor eltávolították két nyálmirigyét. A People magazinnak adott exkluzív interjújában elmondta, édesanyja fogínynyugtató géllel kente be a száját, hogy megállíthatatlanul folyjon a nyála az orvosnál, akinél arra panaszkodott, hogy túlságosan nyáladzik, és ez alapján írták elő műtétre. Elmondása szerint az operáció alatt rosszul reagált az altatásra, és „nagyon, nagyon nehéz volt a felépülés”. A műtétnek ráadásul maradandó mellékhatása volt, hogy kénytelen folyamatosan köszörülni a torkát, ami „halálra idegesíti az embereket”.

Anyja több mint 150 orvoshoz vitte el a lányát. Ha egy doktor gyanút fogott, azonnal otthagyta, és máshol keresett segítséget. 

2009-ben egy orvos a gyermekvédelmi hatóságoknál jelentette az anyát, miután nem talált egy olyan betegségre sem bizonyítékon, amiktől az anyja állítása szerint lány szenvedett, de a gyermekvédelem egy otthonlátogatás után lezárta az ügyet. Egy neurológus, aki Little-kór és izomdisztrófia miatt vizsgálta meg az akkor 14 éves lányt, elmondta, hogy azonnal gyanút fogott, és Gypsy akkori háziorvosának küldött levelében közölte, hogy szerinte „az anyja kivetített Münchausen-szindrómában szenved”.

A kivetített Münchausen-szindróma egy pszichiátriai zavar, amikor jellemzően egy szülő a gyereke egészségi állapotával kapcsolatban állít valótlant, abban reménykedve, hogy a betegnek beállított gyermek odaadó ápolásáért megkapja a külvilágtól a vágyott odafigyelést és szeretetet. A kivetített Münchausen-szindróma orvosi értelemben pszichiátriai zavarnak, ugyanakkor jogi szempontból a gyermekbántalmazás nagyon súlyos formájának tekintendő, mert súlyosan károsíthatja az érintett gyermek testi és lelki egészségét, és akár az életét is veszélyeztetheti – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Azonban hiába néhány orvos gyanúja, az anyának egészen a haláláig sikerült eltitkolnia, hogy lánya valójában teljesen egészséges. Ezt segítette, hogy soha senkit nem engedett lánya közelébe, még édesapja sem találkozhatott vele négyszemközt, a lánynak semmilyen önállóságot nem engedélyezett, gyakorlatilag mindentől és mindekitől elzárva tartotta. Még születési bizonyítványát is meghamisította, hogy több évvel fiatalabbnak állítsa be, és szülői felügyelet alatt tartsa, majd arra hivatkozva, hogy lánya értelmileg egy gyerek szintjén van, elérte, hogy a hatóságok a gyámsága alá helyezzék, miután nagykorú lett.

Annyira sikeres volt, hogy egy ideig még lánya is elhitte, hogy súlyosan beteg, annak ellenére, hogy tudta, hogy képes járni, és saját magától enni. Azonban minél idősebb lett, a gyanúja csak nőtt, és végül már elmondása szerint csak szabadulni akart, de közben rettegett édesanyjától, aki egy idő után már verni is kezdte, egy szökési kísérlete után pedig hetekre az ágyához kötözte.

A lány a hatóságokhoz nem mert fordulni, mert meg volt győződve arról, hogy senki sem hinné el, hogy mit művelt vele valójában a csodás, odaadó anyaként ismertté vált Dee Dee. Egyvalaki volt, akit végül rá tudott venni arra, hogy segítsen neki. Egy Wisconsin államban élő fiú, akivel anyja tudta nélkül egy keresztény társkeresőoldalon ismerkedett meg.

Bűntársak

Nicholas Godejohn és Gypsy Rose több mint két éven át beszélgetettek online, mielőtt 2015 márciusában először találkoztak volna. Amikor erről anyja tudomást szerzett, Gypsy elmondása szerint hatalmas dühbe gurult, „szajhának, kurvának, ribancnak” nevezte, és eltiltotta tőle. Ők azonban nem szakították meg a kapcsolatot, és már nem csak a közös életüket kezdték el tervezni, hanem azt is, hogyan szabadulhatnának meg Dee Dee-től: gyilkosággal.

A nőt Godejohn ölte meg, Gypsy kérésére, és ő adta oda neki a gyilkossághoz használt kést is. A 48 éves nő holttestét 2015. június 14-én találták meg a rendőrök springfieldi otthonában, ahol halálra késelték. Eleinte senki sem gondolta, hogy a mozgáskorlátozott, súlyos betegségek sorával küzdő Gypsynek köze lehetett a gyilkossághoz. Azt hitték, hogy ő is áldozat lehet. 


A rendőröket egy baráti házaspár értesítette, miután különös üzenet jelent meg Dee Dee és Gypsy közös Facebook-oldalán, és a házhoz kimenve senki sem nyitott ajtót. A házaspár elmondta, teljesen pánikba estek, amikor látták, hogy Gypsy mindhárom kerekesszéke a házban van, közölve, hogy „soha, de soha, egyszer sem láttuk Gypsyt, úgy, hogy nem kerekesszékben volt”.

Annál nagyobb volt döbbenetük, amikor alig két nappal később barátja wisconsini otthonában Godejohnnal együtt letartóztatták Gypsyt, és a fiatal nő a saját lábán sétálva jelent meg a bíróság előtt. „Hülyének éreztem magam, ha tud járni, akkor vajon még miről hazudtak nekünk” – mondta el az ABC-nek Kim Blanchard.

Gypsy Rose-t végül 2016 júliusában ítélték tíz évig tartó börtönbüntetésre, miután bűnösnek vallotta magát egy enyhébb emberölési vádban. Eredetileg előre megfontolt szándékos emberölés miatt indítottak eljárást ellene, ami az egyik legsúlyosabb emberölési vád. Az ügyész szerint a bíróság bűnösnek is találta volna a lányt, de úgy érezte, az nem lenne helyes, tekintve, hogy a nő milyen szenvedéseken esett át egész életében.

Ha elítélték volna előre megfontolt szándékos emberölésben, a helyi törvények alapján kötelezően tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre kellett volna ítélnie a bíróságnak Gypsyt. Végül ezt a büntetést kapta 2019 februárjában az anyját halálra késelő Godejohn, aki közölte, hogy „azért tettem, mert szerettem Gypsyt”, akit meg akart védeni, és meg akarta szabadítani az anyjától.

A férfi tárgyalásán Gypsy elismerte, hogy ő beszélte rá barátját, hogy ölje meg az anyját, mert ezt látta az egyetlen lehetséges menekülési útvonalnak.

Megbánta

Gypsynek végül nem kellett letöltenie teljes büntetését, és 2023. december 28-án feltételesen szabadlábra helyezték. Szabadulását a férjével ünnepelhette, akivel börtönévei alatt ismerkedett meg, és házasodott össze. 


Közben igazi hírességé vált, történetéről játékfilmsorozat és dokumentumfilmek készültek, januárban önéletrajzi könyve jelenik meg, valamint egy, az életről szóló dokusorozat. Szabadulása után megjelent az Instagramon és a TikTokon is, ahol pár nap alatt összesen már több mint tízmillió követőre tett szert. 

Gypsy a People magazinnak elmondta, már megbánta, hogy megölette az édesanyját, és ha vissza tudna menni az időben, akkor már nem hagyná, hogy idáig fajuljon a helyzet:

Senki sem fogja azt hallani tőlem, hogy örülök annak, hogy halott, vagy, hogy büszke vagyok arra, amit tettem. Minden egyes nap bánom a dolgot.

A 32 éves nő most abban bízik, hogy története tanulsággal szolgál másoknak, akik hasonló helyzetben vannak, és nem a gyilkosságban látják majd az egyetlen kiutat egy bántalmazó kapcsolatból. A People magazinnak kijelentette: „Úgy tűnhet, hogy nincsen más lehetőség, de mindig van más megoldás. Tégy bármit, de ne válaszd ezt az utat”.

Nyitókép: Gypsy-Rose Blanchard a letartóztatásakor készült fényképen. Fotó: Waukesha County Sheriff's Department 

#Külföld#gypsy-rose blanchard#gyilkosság#emberölés#münchausen by proxy#münchausen-szindróma#kiterjesztett münchausen-szindróma#egyesült államok#ma

Címlapról ajánljuk