Külföld

A kínai kémballon amerikai internetszolgáltatón keresztül közölte Pekinggel, hogy merre jár

rtl.hurtl.hu

2023. december 30. 6:49

A ballon képes volt kommunikálni Pekinggel, a helymeghatározáshoz szükséges adatokat pedig egy helyi szolgáltatón keresztül küldte el.

Az amerikai hírszerzés szerint egy ottani internetszolgáltató segítségével küldött jeleket Kínába az a léggömb, amely még 2023 elején haladt át az Egyesült Államok felett – írta a CNN.

A csatorna egyelőre nem tudta azonosítani az érintett internetszolgáltatót, de az biztos, hogy a ballon képes volt kommunikálni Pekinggel az útja során, a helymeghatározáshoz szükséges adatokat pedig a szolgáltatón keresztül küldte el. A hálózati kapcsolatot feltehetően csak erre használták, azaz hírszerzési adatokat nem továbbítottak rajta. 

Az FBI és a Nemzeti Hírszerző Hivatal igazgatója nem kommentálta az értesülést. 

Kína egyébként továbbra is fenntartja, hogy a léggömb egy meteorológiai ballon volt, amely véletlenül tévedt az Egyesült Államok fölé.

Washington szerint viszont a kémballon a kínai hadsereg kiterjedt megfigyelési programjának része. Amerikai tisztviselők szerint a léggömb-flotta öt kontinensen legalább két tucat bevetést hajtott végre az elmúlt években. Az Egyesül Államok szerint ugyanakkor a kínai vezetőknek valóban nem volt olyan céljuk, hogy az amerikai légtérbe is küldjenek ballont, sőt az incidens miatt megrovásban részesítették a megfigyelőprogram üzemeltetőit.

A léggömb január végén lépett be az Egyesült Államok légterébe Alaszka felett, majd Kanadán keresztül Montanába jutott, ahol néhány napig lebegett, ami miatt az Egyesült Államok azt hitte, hogy érzékeny katonai helyszíneket próbál megfigyelni, például a montanai Malmstrom légibázist. Az Egyesült Államok végül február 4-én lőtte ki a ballont a partoknál.


Nyitókép: Twitter

#Külföld#kémballon#peking#kína#egyesült államok#internetszolgáltató

Címlapról ajánljuk