Külföld

Sztrájk miatt zárva tart az Eiffel-torony az építő halálának századik évfordulóján

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 18:53

A dolgozók szerint a látványosságot fenntartó társaság „katasztrófa felé tart”.

Gustave Eiffel halálának századik évfordulóján nem fogad látogatókat Párizsban az Eiffel-torony a dolgozók sztrájkja miatt – számolt be a BBC. A dolgozók szándékosan választották a munkabeszüntetés idejéül az építő halálának centenáriumát: Gustave Eiffel 1923. december 27-én, 91 évesen hunyt el.

A szakszervezet szerint az Eiffel-tornyot üzemeltető társaság „a katasztrófa felé tart”, mert üzleti modellje túl ambíciózus és fenntarthatatlan, ráadásul alulbecsülték mind a látogatók számát, mind a torony karbantartásának és felújításának költségeit.

A fenntartó elnézést kért a sztrájkért, amiért a dolgozók egy részét hibáztatja, és közölte, hogy a torony alatti és azt körülvevő sétány látogatható. Eiffel halálának századik évfordulójáról a sztrájk ellenére is megemlékeznek: a torony első szintjén koncertet és fényshow-t rendeznek, amit a tévében és az interneten is közvetítenek.

Ajánló

Gustave Eiffel életéről, munkásságáról és a vele kapcsolatos tévhitekről olvashatnak: Üzletember, önjelölt tudós és halhatatlan építőmérnök, aki NEM a Nyugati pályaudvar tervezője

Nyitókép (archív): MTI/EPA/Caroline Blumberg

#Külföld#franciaország#párizs#eiffel-torony#sztrájk#évforduló#Gustave Eiffel

Címlapról ajánljuk