Külföld

Százmillió forintnyi kártérítést fizet az a 22 éves nő, aki felgyújtott egy abortuszklinikát

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 20:47

Lorna Green azt mondta, annyira szorongott a klinika miatt, hogy 240 kilométert autózott, hogy elkövethesse a bűntettet.

Százmillió forintnyi kártérítést kell fizetnie annak a nőnek, aki tavaly felgyújtotta az amerikai Wyoming állam egyetlen abortuszklinikáját – számolt be az AP hírügynökség.

Lorna Green jelenleg ötéves börtönbüntetését tölti, amit azért szabtak ki rá, mert hetekkel megnyitása előtt felgyújtotta a Wellspring Health Access klinika épületét, amely kiégett, ezért a létesítmény megnyitása közel egy évet késett.

A kártérítés nagy részét a 22 éves nőnek a klinika biztosítója számára kell kifizetnie, de tartozik az épület tulajdonosának és a klinika alapító-elnökének, Julie Burkhartnak is.

Nemcsak érzelmi megterhelést és traumát kellett átélnünk a gyújtogatás miatt, de pénzügyi kihívást is jelentett számunkra. Ezért örülök, hogy az ügy nyugvópontra jutott

– mondta.

A kártérítés összegét az elkövető ügyvédje sem vitatta. Lorna Green azt mondta, megbánta tettét, amire a klinika miatti szorongása és rémálmai késztették. A gépészmérnöknek tanuló nő a közösségi oldalain nem tanúsított abortuszellenes nézeteket, de a nyomozóknak azt mondta, ellenzi a terhességmegszakítást. Beismerte, hogy Laramie-ből a 240 kilométerre lévő Casperbe autózott, ott betört a klinikára, benzint locsolt szét és meggyújtotta. Hónapokig keresték a nyomozók, akik márciusban tartóztatták le, miután 15 ezer dollárra emelték a nyomravezetői díjat.

Green júniusban bűnösnek vallotta magát, szeptemberben pedig a legkisebb kiszabható börtönbüntetést kapta. Akár húsz évre is ítélhették volna.

A gyújtogatásra és a klinika megnyitására akkor került sor, amikor Wyoming államban szinte teljes abortusztilalomról hoztak törvényt. A jogszabály végrehajtását bírói döntéssel függesztették fel, miután négy nő és két szervezet, köztük a Wellspring Health Access megtámadta azt.

Nyitókép: Platte megyei seriff hivatala

#Külföld#gyújtogatás#wyoming#abortusz

Címlapról ajánljuk