Külföld

Füstbombával védték a korrupcióval vádolt volt kormányfőt az albán parlamentben

rtl.hurtl.hu

2023. december 21. 19:29

A korrupcióval vádolt Berisha képviselőtársai székekkel és füstbombával tiltakoztak a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztése ellen.

Az albán parlament csütörtökön megszavazta az ellenzéki Demokrata Pártot vezető, korrupcióval vádolt korábbi kormányfő, Sali Berisha mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ellenzéki képviselők bojkottálták a szavazást és megkísérelték megzavarni az ülést, de a biztonsági őrök leállították akciójukat. Az egyik képviselő egy füstbombát indított el, míg a társai székeket hánytak egy csomóba az ülésteremben.

Az MTI szerint a 140 fős parlamentben a kormányzó Szocialista Pártnak 74 mandátuma van. Berisha mentelmi jogának felfüggesztését 75 képviselő szavazta meg. Ezzel megnyílt az út azelőtt, hogy az ügyészség a bírósághoz fordulhasson Berisha letartóztatásáért és házi őrizetbe helyezéséért.

A 79 éves Berishát októberben vádolták meg korrupcióval, mert a gyanú szerint hatalmával visszaélve segített vejének, Jamarber Malltezinek, hogy Tiranában megvásároljon egy magánemberek és a védelmi minisztérium birtokában lévő ingatlant, és azon 17 lakóházat építsen.

Berisha és veje is tagadta a vádakat és közölték, hogy a Szocialista Pártot vezető Edi Rama kormányfő politikai indíttatásból kezdeményezte ellenük az ügyet. Az ügyészség szerint Berisha akár 12 évi börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják.

A Demokrata Párt támogatói csütörtökön a parlament előtt tüntettek. Berisha felszólította támogatóit, hogy csatlakozzanak a szocialisták „önkényuralmi rendszere” elleni harchoz.

A szavazás után Berisha a sajtónak arról beszélt, hogy mentelmi jogának felfüggesztése nem lerombolja, hanem mozgósítja a Demokrata Pártot.

Berisha az albán demokratikus átmenet kezdetétől húsz éven át a helyi belpolitikai élet megkerülhetetlen alakja volt. Az egyébként kardiológus professzor 1992 és 1997 között köztársasági elnök volt, majd 2005-től 2013-ig a kormányfői posztot töltötte be.

2021-ben az Egyesült Államok, 2022-ben pedig Nagy-Britannia is megtiltotta, hogy Berisha és családtagjai a területükre lépjenek a volt kormányfő elleni korrupciós vádak miatt.

Nyitókép: Reuters/Florion Goga

#Külföld#albánia#füstbomba#parlament#mentelmi jog#korrupció#sali berisha

Címlapról ajánljuk