Külföld

Óriásbírságot kapott a YouTube Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2023. december 20. 15:35

Az oroszok szerint „megbízhatatlan információkat” terjesztenek a „különleges katonai műveletnek” nevezett háborúról.

A TASZSZ orosz hírügynökség közleménye szerint egy moszkvai bíróság 4,6 milliárd rubelre (17,8 milliárd forint) büntette a Google üzemeltetőjét, mert „rendszeresen elmulasztotta eltávolítani az Ukrajnában zajló különleges műveletről szóló hamis információkat és az Oroszországban tiltott információkat”.

A bírósági iratok szerint az eljárást azért kezdeményezték, mert a Google-hoz tartozó YouTube-on egy sor olyan videó jelent meg, amelyek „megbízhatatlan információkat” tartalmaztak az oroszok által „különleges katonai műveletnek” nevezett háború alatt elszenvedett orosz veszteségekről, a nem harcoló áldozatokról, illetve az atomfegyverek bevetésének terveiről. A TASZSZ azt írja, hogy az orosz médiafelügyelet többször küldött felszólítást a Google-nek, de a videók eltávolítása nem történt meg.

A Reuters tudósítása szerint egy másik orosz hírügynökség, a RIA arról is beszámolt, hogy a Google elmulasztotta „szélsőséges tartalmak” eltávolítását és „LMBT propagandát” terjesztett. Az orosz legfelsőbb bíróság novemberben szélsőségesnek bélyegezte az LMBTQ-aktivistákat, amelynek nyomán félő, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket bebörtönözhetik.

Bár a YouTube is rendszeres célpontja az orosz hatóságoknak, a Twitterrel, a Facebookkal vagy az Instagrammal ellentétben nem tiltották le – írja a Reuters.

Nyitókép (archív): Sasha Mordovets/Getty Images

#Külföld#oroszország#google#youtube#bírság#orosz-ukrán háború#lmbtq

Címlapról ajánljuk