Külföld

Az USA szerint az oroszok és Kína is megpróbált beavatkozni a tavalyi választásokba

rtl.hurtl.hu

2023. december 19. 16:53

Az oroszok egyértelműen a demokraták ellenében, Kínával kapcsolatban ezt nehéz megmondani.

Oroszország és Kína is megpróbált beavatkozni a 2022-es amerikai félidős választásokba, ahol a kongresszusi és szenátusi képviselőket választották meg, derítették ki amerikai hírszerzők a Wall Street Journal cikke szerint.

Az oroszok célja az volt, hogy befeketítsék Joe Biden elnök pártját, a Demokrata Pártot, valamint hogy aláássák az Ukrajna melletti szolidaritást. Kína indítékait nem osztották meg a hírszerzők, de szerintük ők több, meg nem nevezett választókerületben is beavatkoztak a kampányba, nem konkrétan egy párt támogatásán keresztül.

A hírszerzők emellett Iránt és Kubát is megvádolták, hogy megpróbált beavatkozni.

Oroszország, Kína és Irán képviselői korábban mind tagadták, hogy országuk megkísérelt volna beavatkozni a választások befolyásolásával az amerikai belpolitikába. A Wall Street Journal mostani megkeresésére egyikük sem reagált.

A hírszerzők szerint összességében nem voltak túlságosan hatékonyak a beavatkozási kísérletek: olyan módszereket vetettek be, mint a kamuprofilok használata a közösségi médiában és mindenféle proxiweboldalakon, influenszerek lefizetése és PR-cégek felbérlése.

A hírszerzők szerint a beavatkozási aktivitás nem érte el a 2016-os szintet, de a 2018-as félidős választásoknál nagyobb nyomást tapasztaltak. Kérdés, hogy mennyire lesz baj a külföldi befolyásból a 2024-es elnökválasztáson.

Nyitókép: Szavazásra buzdító hirdetés és transzparens Georgia államban 2022-ben. Fotó: Dustin Chambers/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#usa#választás#kongresszus#oroszország#putyin#ukrajna#kína#beavatkozás

Címlapról ajánljuk