Külföld

Elítélték a Moszkvának kémkedő fiatalokat Lengyelországban

rtl.hurtl.hu

2023. december 19. 19:39

Tizenhárom embert ítéltek el Lengyelországban, amiért Moszkvának kémkedtek. Közülük többen húsz év körüli fiatalok, van közöttük egy egyetemista lány és egy jégkorongozó is.

Egy Moszkvának kémkedő hálózat tizenhárom tagját ítélte el kedden 1 év és egy hónaptól hat évig terjedő szabadságvesztésre a kelet-lengyelországi Lublin város kerületi bírósága – írja az MTI.  

Az egy orosz, két fehérorosz és tizenegy ukrán állampolgárságú elítélt közül többen húsz év körüli fiatalok, van közöttük egy egyetemista lány és egy jégkorongozó is. Egy további, 17 éves vádlottat egy nevelőintézetben helyeznek el.

A közlemény szerint az elítélteket március és augusztus között vettek őrizetbe Lengyelország különböző településein. A kémcsoport katonai létesítmények és kulcsfontosságú infrastruktúra, ezen belül vasútvonalak és repülőterek, valamint az Ukrajnába irányuló katonai és humanitárius szállítmányok megfigyelésével foglalkozott. Mindemellett

a NATO-val és Lengyelországgal szemben ellenséges propagandát terjesztett, és szabotázsakciókat is előkészített, a csoport tagjait az orosz belbiztonsági szolgálat (FSZB) fizette.

A pénzjutalmat az elítéltek kriptovaluta-átutalások formájában kapták meg. Az ítélethirdetés után a helyi ügyészség munkatársa a sajtónak a „kémhálózat szervezésének példa nélküli, korszerű módjaként” jellemezte a csoport ténykedését. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak azonban tárgyalás nélküli ítélethozatalt kértek, vagyis jóformán önként vállalták a kiszabott büntetést. Volt, aki azt kérte, hogy büntetését Lengyelországban tölthesse le.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#oroszország#moszkva#kreml#kémkedés#orosz kém#bírósági ítélet#szabadságvesztés

Címlapról ajánljuk