Külföld

Visszakerült a kakas a Notre-Dame leégett huszártornyára

rtl.hurtl.hu

2023. december 16. 19:57

Ha minden a tervek szerint halad, akkor jövő ilyenkor már látogatható lesz Párizs ikonikus katedrálisa, a Notre-Dame-székesegyház, melynek tetőszerkezete és egy tornya négy évvel ezelőtt semmisült meg a tűzvészben.

Visszahelyezték a kakast szombaton a 2019-ben részben leégett párizsi Notre-Dame-székesegyház huszártornyára – írja az MTI.

Az emblematikus tárgyat szombat délután megáldotta Laurent Ulrich párizsi érsek, majd egy daruval 96 méter magasba, a huszártorony tetejére emelték. Az előző műtárgy túlságosan megrongálódott az Eiffel-toronnyal együtt a székesegyházban pusztító tűzben.

Az új aranyozott kakast a francia történelmi emlékművek főépítésze, Philippe Villeneuve tervezte. A Franciaország egyik jelképének számító gall kakas igen nagy megbecsülésnek örvend a franciák körében, megtalálható a nemzeti labdarúgó- és a rögbiválogatott mezén is.

Visszakerült a kakas a Notre-Dame leégett huszártornyára
Visszahelyezik a kakast a Notre-Dame-székesegyház leégett huszártornyára 2023. december 16-án Párizsban. Fotó: Christian Hartmann / Reuters

A francia főváros ikonikus katedrálisának tetőszerkezete és egy tornya négy évvel ezelőtt semmisült meg egy tűzvészben, ami világszerte heves érzelmeket váltott ki, és amit jelentős adományozás követett: 848 millió euró érkezett szerte a világból a székesegyház helyreállításának a finanszírozására. 

A tervezők azt remélik, hogy a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékok idején már megtekinthető lesz a jelenleg még állványzat és daruk borította huszártorony és a Notre-Dame ismert sziluettje.

A Notre-Dame tervezett megnyitója 2024. december 8-án lesz, az új székesegyház elvileg évi 14 millió látogató fogadására lesz képes.

A helyreállítást némileg nehezíti, hogy jövőre olimpia lesz Párizsban, ami miatt szigorú biztonsági intézkedések lépnek életbe, és a közlekedés is nehézkes lesz. Az újjáépítéshez szükséges anyagok szállítására így új megoldást kellett találniuk, erről az RTL Híradója is beszámolt a nyáron:

Nyitókép: Christian Hartmann / Reuters

 

#Külföld#párizs#notre-dame#notre dame tűz#katedrális#megnyitó#kakas#torony

Címlapról ajánljuk