Külföld

Már nem Afganisztán a világ legnagyobb ópiumtermesztője

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 15:06

A tálibok kemény kézzel csaptak le az ópiumkereskedőkre.

2023-ban Mianmar vette át Afganisztán első helyét a világ legnagyobb ópiumtermesztő országainak listáján, írja a CBS. Ez valószínűleg azért történt, mert az Afganisztánt uraló tálibok kemény kézzel csaptak le az ópiumkereskedőkre.

A heroin elkészítéséhez is elengedhetetlen ópiumból Mianmar az év során a becslések szerint nagyjából 1,190 tonnát termelt, közölte az ENSZ kábítószerrel és bűnözéssel foglalkozó hivatala (UNODC). Az afgán drogtermelés mértéke 95 százalékkal esett vissza nagyjából 364 tonnára.

Mianmar „ópiumgazdasága” öszesen egymilliárd és 2,4 milliárd dolláros érték közötti lehet, amely egyenlő az ország GDP-jének 1,7-4,1 százalékával a 2022-es mérés szerint. Az országban 2021 után ellentétes folyamat játszódott le, mint Afganisztánban később: miután a hadsereg puccsal átvette a hatalmat, egyre többen fordultak ópiumtermesztéshez a roppant bizonytalan gazdasági helyzetben.

Így jelenleg Mianmar, Laosz és Thaiföld úgynevezett „arany háromszöge” a globális kábítószeripar megkérdőjelezhetetlen központja. Az ENSZ azt is közölte, hogy 2022-ben és 2023-ban húszéves csúcsra hágott világszerte az ópiumtermesztés.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#ópium#heroin#termesztés#kábítószer#ensz#afganisztán#tálibok#mianmar

Címlapról ajánljuk