Külföld

Putyin a maláj utasszállító lelövőjét indítja maga ellen az elnökválasztáson

rtl.hurtl.hu

2023. december 7. 13:07

A férfi korábban elismerte, hogy a 298 ember halálával járó támadásért „morális felelősség” terheli.

Március 17-én tartják jövőre az orosz választásokat – ahol Vlagyimir Putyin rendre megerősíti a hatalmát azzal, hogy legyőz olyan jelölteket, akiket saját maga jelöl ki.

A mostani etapban Igor Girkin katonai parancsnok, terrorista, 298-szoros gyilkos lesz az egyik ellenfele: a férfi nemrég jelentette be indulását. Girkin korábban a Krím-félsziget annektálásában játszott fontos szerepet, a donyecki szeparatizmus egyik megteremtője és vezetője volt, valamint ő lövette le 2014-ben az MH-17-es Malaysia Airlines-gépet, emlékeztet a Telexen Rácz András.

Ezért később Girkin vállalta a „morális felelősséget”, azt viszont nem, hogy elmenjen Hollandiába, ahol távollétében éltetfogytiglani börtönre ítélték. A férfi ellen számtalan ország hozott szankciókat. 2023 áprilisa óta a Mérges Hazafiak Klubja tagja, amely még egy Putyinnál is háborúpártibb csoportosulás.

A férfit júliusban már az orosz hatóságok is letartóztatták, mert túl szélsőségesnek találták.

Rácz szerint „lehetséges, hogy lesz még néhány ilyen elterelő, zavarórepülést végrehajtó jelölt, hogy azt a benyomást keltsék, itt valóban plurális választások zajlanak. De ha Putyin jelölteti magát, akkor nem kérdés a győzelme jelen állás szerint.”

Nyitókép: Wikimedia Commons

#Külföld#oroszország#választás#maláj repülő#terrorista#jelölt#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk