Külföld

Otthagyta a busztársaság az Izrael-párti tüntetésre igyekvő zsidókat

rtl.hurtl.hu

2023. december 6. 14:07

A buszokat lefoglaló kanadai szervezet szerint nehéz nem antiszemitizmusra gondolniuk.

Egy busztársaság cserben hagyott több száz zsidó tüntetőt, akik a kanadai Torontóból utaztak volna Ottawába egy Izrael-párti tüntetésre – írja a Fox News. A szervezők a buszvezetőket antiszemitizmussal vádolják.

A United Jewish Appeal (UJA) nevű zsidó szervezet elnöke, Adam Minsky közölte: megdöbbentek azon, hogy a több mint hetven buszból, amit lefoglaltak, 17 nem jelent meg. Mind a 17 jármű ugyanahhoz az alvállalkozóhoz tartozott. A szállítás díját előre kifizették, a cég viszont semmiféle magyarázattal nem szolgált, és elérhetetlenné vált.

Az alvállalkozó hallgatásából és a magyarázat hiányából arra következtetünk, hogy ezzel a szégyenteljes döntéssel a zsidók iránti gyűlöletből meg akarták akadályozni a békés tüntetésünket 

– mondta Minsky, hozzátéve, hogy jogi eljárást indítanak.

Egy résztvevő a Toronto Sunnak azt mondta, szerinte „bűzlik a dolog”, mert nem volt időjárási oka annak, hogy ne induljanak el a buszok, így „nyilvánvaló, hogy mi történt”. A lap szerint a busztársaság egy Mohammed Ashfaq nevű személy tulajdonában van.

Az átvert utasok közül többen ahhoz hasonlították a helyzetet, amikor a washingtoni tüntetésre igyekvő detroiti zsidók a repülőtéren rekedtek, mert a buszvezetők beteget jelentettek. Őket végül egy másik társaság vitte el, amely szerint az eredetileg felkért cég egyszerűen nem foglalt elég járművet, és kifogásként hivatkozott a megbetegedésekre.

A hétfői ottawai tüntetésen egyébként húszezren vettek részt.

#Külföld#kanada#tüntetés#antiszemitizmus#busz

Címlapról ajánljuk