Külföld

Négy éve rejtély, hova tűnt a Churchill szülőhelyéről ellopott színarany vécécsésze

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. december 4. 14:30

Több mint négy év után vádat emeltek a világ leghíresebb vécécsészéjének elrablása miatt. Bár a mázsás színarany műalkotás egy vagyont ért, a kiállítások látogatói a hagyományos célokra is használhatták. Ám egy éjszaka a falból kibontva vittek el Winston Churchill szülőházából, egy mellékhelyiségből, ahol mindössze két nappal korábban állították ki. Máig nem lehet tudni, mi lett a sorsa a műalkotásnak, a legvalószínűbb, hogy aranyrögökké vált.

Két nap. Mindössze ennyi ideig volt látható Winston Churchill szülőházában Maurizio Cattelan olasz kortárs vizuális művész egyik műalkotása, amit stílusosan az épület egyik mellékhelyiségében állítottak ki, pontosabban szereltek be. A kérdéses műtárgy ugyanis egy vécécsésze volt. Nem is akármilyen vécécsésze.

Egy teljes mértékben használható, színaranyból készült „trón”, amivel a látogatók olyan intim viszonyba kerülhetettek, mint semmilyen más műalkotással: vécének használhatták.

„Nem lenne könnyű elcsórni”

Amikor 2019 szeptemberében beszerelték az angliai Oxfordshire megyében található Blenheim Palota mellékhelyiségébe – ami azzal a szobával szemben található, ahol Winston Churchill született –, Lord Edward Spencer-Churchill közölte, hogy nem vezetnek be különleges biztonsági intézkedéseket a megvédésére. Marlborough jelenlegi hercegének féltestvére kijelentette:

Nem lenne könnyű elcsórni. Először is, rá van kötve a csatornahálózatra, és a reménybeli tolvaj nem tudhatja, hogy előtte ki használta, és mit evett. Szóval nem, nem tervezem őriztetni.

Erről végül kiderült, hogy nem volt jó hozzáállás. A vécécsészét 2019 szeptemberében szerelték be, és szeptember 12-étől volt látható egy Maurizio Cattelan műveit bemutató tárlat részeként. Sőt nemcsak látható, hanem használható is: a látogatók három percet tölthettek el rajta, hogy előzetes bejelentkezés után megkönnyebbüljenek. De erre nem volt sokáig lehetőségük. Szeptember 14-én, szombat reggel már csak a hűlt helyét találták.

Négy éve rejtély, hova tűnt a Churchill szülőhelyéről ellopott színarany vécécsésze
Az „Amerika” nevű aranyvécé, az angliai Blenheim Palota egyik mellékhelyiségében 2019. szeptember 12-én. Fotó: Leon Neal/Getty Images

A betörők nem finomkodtak: a faborítás egy részének szétverésével szerezték meg a 103 kilogrammnyi, 18 karátos arany felhasználásával készült vécécsészét, és még azzal sem foglalkoztak, hogy előtte elzárják a vizet. A rablás után egy rendőrnyomozó közölte, hogy a lopás „jelentős vízkárt” okozott az épületben.

A rendőrség közleménye szerint az „elkövetők egy csoportját” keresték, akik legalább két járművet használtak a „mozifilmbe illő” lopás végrehajtására. Pár napon belül őrizetbe vettek egy hatvanas éveiben járó férfit, majd további hat embert tartóztattak le az aranyvécé ellopása miatt, de aztán mindegyiküket vádemelés nélkül szabadon engedték.

November elején az ügyészség bejelentette, hogy négy ember ellen emelnek vádat a aranyvécé ügyében, akiknek november 28-án kell először bíróság elé állniuk. 

Az aranyvécé sorsáról azonban máig nem tudni semmit.

A vécé, amit Amerikának hívtak

Az arany vécécsészét 2016-ban ismerhette meg a világ, miután kiállították a New York-i Guggenheim múzeumban. Az Amerika névre keresztelt „szobor” öt év szünet után az első alkotása volt a művészvilág tréfamestereként ismertté vált olasz Maurizio Cattelannak. Komoly biztonsági intézkedések bevezetése mellett készítették el egy firenzei öntödében egy elterjedt vécécsészemodell mintájára. 

Ez nem volt egyszerű feladat. Nem egyben öntötték ki, hanem több részletben, és azok összehegesztése olyan bonyolultnak bizonyult, hogy a műtárgy csak több hónapos késéssel érkezett meg a Guggenheim múzeumba.

Négy éve rejtély, hova tűnt a Churchill szülőhelyéről ellopott színarany vécécsésze
Az „Amerika” nevű aranyvécé a New York-i Guggenheim múzeum egyik mellékhelyiségében, 2016. szeptember 16-án. Fotó: Christina Horsten/picture alliance via Getty Images

Elkészítését magángyűjtők finanszírozták. Cattelan azt nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyibe került létrehozni, de a Washington Post cikke szerint több mint egymillió dollárt költöttek rá. És ebben még nincs is benne a felhasznált 103 kilogramm arany ára!

A múzeum karbantartásért felelős igazgatóhelyettese, Michael Zall a New York Timesnak akkor elmondta, hogy az épület vízszerelője kissé izgult, amikor be kellett kötnie a mázsás darabot az egyik negyedik emeleti mellékhelyiségbe. „Ha addig esetleg átlagos vízszerelőnek számított is, most már nem az” – tette hozzá.

Az aranyvécé végül egy éven át volt látható a Guggenheimben, ahol a látogatók az eredeti funkciójának megfelelően használhatták. A múzeum a beharangozójában közölte, hogy „példátlanul intim” módon élvezhetik a műalkotást, teljesen egyedül.

Igazi különlegesség volt, hiszen egy múzeumi kiállítási tárgyat általában megérinteni sem szabad, ezúttal azonban külön bátorították a látogatókat, hogy levizeljék, és szó szerint leszarják azt.

„Jó próbája lesz a darabnak” – mondta erről Cattelan, és az aranyvécé ki is bírta, hogy egy év alatt több mint százezer ember használta. A beszámolók szerint volt, hogy több mint két órán át is sorban álltak az emberek a mellékhelyiségnél, hogy kipróbálhassák, milyen élmény egy színarany vécén trónolni.

Négy éve rejtély, hova tűnt a Churchill szülőhelyéről ellopott színarany vécécsésze
Látogatók várják, hogy használják az aranyvécét a New York-i Guggenheim múzeumban, 2016. szeptember 16-án. Fotó: Christina Horsten/picture alliance via Getty Images

A látogatók öt percet tölthettek el a műalkotással, ami után az ott álló őr minden egyes használat után ellenőrizte annak állapotát. Csak egy dolgot nem engedélyeztek: az arany ülőke felemelését, az ugyanis olyan nehéz volt, hogy könnyen lecsapódott, és félő volt, hogy kárt okoz benne.

A vécét 15 perceként kitakarították, egy speciális – szagtalan, színtelen és oxidálószertől mentes – törlőkendőt használva, illetve időnként gőzborotvával is végigmentek rajta. A múzeum műtárgyainak állagmegóvásáért felelős vezetője, Nathan Otterson a New York Postnak azt mondta, hogy a vécé színe így is megváltozik majd, és később fel kell majd polírozni, hogy fényes maradjon.

A helyi sajtó műkritikusainak leírása szerint meglepően nagy élmény volt az aranyvécé. A Post kritikusa azt írta, hogy „egyfajta eufória ragadta magával”, amikor belépett az egyébként teljesen jelentéktelen helyiségbe, ahol „a vécé vakító ragyogása azonnal elvonta a figyelmet a börtönszerű mosdóról”.

A New York Times kritikusa szerint pedig „a szobor használat közben néz ki a legjobban, úgy csillog, hogy az már szinte vakító, főleg a lehúzáskor". Hasonlóan látta a műalkotást a Post kritikusa, aki szerint „a legnagyobb élmény az volt, ahogy a víz lefolyt az aranycsészén”, és hozzátette:

Ahogy a mosdó fényeit visszaveri az arany, az igazán lélegzetelállító.

A vécé végül egy évig volt látható. 2017 szeptemberében kibontották, ami után Cattelan elmondása szerint visszavitték a gyártóhoz tisztításra és polírozásra, hiszen, ahogy fogalmazott, a műalkotásnak „igazán szüksége volt egy restaurálásra és pihenésre”

Hova tűnt?

A vécét a Guggenheim múzeum és Cattelan 

felajánlotta a frissen megválasztott amerikai elnöknek, Donald Trumpnak, aki híres arról, hogy szereti minden épületét arannyal bevonni, de a Fehér Ház végül nem fogadta el az általuk kért Van Gogh-festmény helyett felkínált szobrot.

A milliárdokat érő aranyvécé 2019-ben hozzá illő luxusba került: az 1700-as években épült Blenheim Palotába, amit a brit barokk egyik kiemelkedő épületeként tartanak nyilván, és 1987-ben felkerült az UNESCO világörökségi helyszínei közé. Az épületet az angol parlament ajándékozta John Chruchillnek, Marlbourugh első hercegének.

A palota máig a Churchill család tulajdonában van, és nyitva áll a látogatók előtt, akik nem csak magát az épületet és híres kertjét tekinthetik meg, hanem rendszeresen különböző művészeti kiállításokat is. Az aranyvécét egy Cattelan műveit bemutató tárlat keretében állították ki a faborítású mosdóban.

Négy éve rejtély, hova tűnt a Churchill szülőhelyéről ellopott színarany vécécsésze
Maurizio Cattelan olasz művész egy párizsi szállodában, az ott  nyílt kiállításának megnyitója előtt, 2016 októberében. Fotó: Chesnot/Getty Images

Az aranyvécé ellopása után sok elmélet kapott szárnya, hogy mit csinálhattak vele a tolvajok. Volt, aki szerint egyszerűen bedobták a palota egyik tavába, hiszen „úgy sem fog megrozsdásodni”, hogy egy évet várjanak, majd kihalásszák. Esetleg a közeli építkezések egyikén ásták el, ahol rendelkezésre állt több munkagép is erre a megoldásra. Vagy egy közeli repülőtéren át még a lopás estéjén külföldre vitték.

Többen is felvetették, hogy Cattelan áll az egész mögött, aki csak eljátszotta a rablás a hírverés és a móka kedvéért, ami nem feltétlenül lenne idegen a személyiségétől. Cattelan ezt cáfolta. A New York Timesnak a lopás után elmondta, hogy amikor reggel felkeltették a hírrel, azt hitte, átverés, és az volt az első gondolata, hogy „ki olyan hülye, hogy ellopjon egy vécét”. Hozzátette:

Egy pillanatra elfelejtettem, hogy aranyból készült.

A rendőrök és műkincsrablásokkal foglalkozó szakértők közben teljesen biztosra vették, hogy a betörők nem művészetkedvelők voltak, és nem képzőművészeti értékei miatt lopták el a vécécsészét. Richard Ellis, a londoni rendőrség műkincsrablásokkal foglalkozó részlegének egykori vezetője a Times-nak kijelentette:

Nagyon is kétlem, hogy azért lopta el bárki is, mert műkincs. Inkább azért, mert egy nagy darab arany.

A helyi rendőrséget felügyelő Matthew Barber a BBC-nek 2021-ben elmondta, hogy örülne, ha vissza tudnák szerezni a vécécsészét, de szerinte már „nincsen vécéformában”. A legendás műkincsdetektív, Charley Hill is azon a véleményen volt, hogy a tolvajokat a több mint száz kilogramm arany vonzotta, így a vécét feldarabolták, beolvasztották és eladogatták.

Mint műalkotás, az Amerika több mint ötmillió dollárt érhetett a becslések szerint. Az abban lévő arany pedig akkori áron nagyjából 4,5 millió eurót (mai árfolyamon ez 1,7 milliárd forint) ért.

Szakértők szerint az aranyvécé örökre elveszett. Peter Pienta amerikai nemesfém-kereskedő a Timesnak elmondta, gyakorlatilag lehetetlen megtalálni, ha a tolvajok gyorsan beolvasztották, és aranyrudakat készítettek belőle. Elmondása szerint ezt alig pár nap alatt meg tudták tenni, ha felkészültek voltak.

Cattelan sem bízott abban, hogy valaha is elő fog kerülni. A Timesnak nyilatkozva ugyanakkor elmondta, hogy a Blenheim palotába kiállított darab csak az egyik volt, amit készített, és létezik két másik példány is. Hogy azok hol vannak, azt homályban hagyta.

Nyitókép: Az Amerika nevű aranyvécé, az angliai Blenheim Palota egyik mellékhelyiségében 2019. szeptember 12-én. Fotó: Leon Neal/Getty Images

#Külföld#aranyvécé#lopás#Maurizio Cattelan#blenheim palota#arany#műkincs#műalkotás#ma

Címlapról ajánljuk