Külföld

A dubaji klímakonferencia elnöke szerint nem biztos, hogy ki kéne vezetni a fosszilis tüzelőanyagokat

rtl.hurtl.hu

2023. december 3. 20:24

A szultán szerint „nincs tudományos háttere az ötletnek”, a tudósok erről mást mondanak.

Szultán Ahmed el-Dzsaber leváltását követelik sokan a Cop28 klímacsúcs éléről, mert egy november végi videokonferencián arról beszélt, hogy az emberiséget „visszavezetné a barlangokba”, ha kivezetnék a fosszilis fűtőanyagokat a klímacsúcs résztvevői.

El-Dzsaber azt is elmondta: szerinte nincs tudományos háttere annak, hogy a fosszilis energiahordozók visszaszorítása kell ahhoz, hogy visszaszorítsák a globális felmelegedést 1,5 C fokos mértékűre, és a fosszilis hordozók visszaszorítása nem eredményezne fenntartható fejlődést. A résztvevők szerint ez a kijelentés a klímatagadás határán egyensúlyozott.

Bill Hare, a Climate Analytics vezérigazgatója is úgy nyilatkozott, hogy minden kutatás eredménye világosan mutatja bárkinek, akit ez valóban érdekel, hogy a századunk közepéig teljesen ki kell vezetni a fosszilis energiahordozókat, a katasztrófa elkerüléséhez. Emlékeztetett António Guterres ENSZ főtitkár üzenete is az olajról és földgázról, mely szerint teljesen meg kell szüntetni azok használatát, írja a Guardian.

A törvényhozók közös levelükben aggodalmukat fejezték ki, hogy alááshatja a tárgyalásokat az a tény, hogy a Cop28 elnökévé a világ egyik legnagyobb olaj- és gázipari vállalatának vezérigazgatóját nevezik ki.

Nyitókép: Bernd von Jutrczenka / picture alliance via Getty Images

#Külföld#klíma#konferencia#cop28#elnök#szultán#fosszilis energia

Címlapról ajánljuk