Külföld

Heller Ágnesről neveztek el egy új egyetemi épületet Ausztriában

rtl.hurtl.hu

2023. december 1. 20:50

A Heller Ágnes Ház a 2019-ben elhunyt, nemzetközileg elismert, Széchenyi-díjas magyar filozófusról kapta a nevét. 

Heller Ágnesről nevezték el az innsbrucki Leopold Franzens Egyetem legújabb épületét, amely a bölcsészettudományi, a kultúratudományi és az oktatástudományi karoknak nyújt majd helyet – írja az MTI.

Az impozáns bejárattal rendelkező Heller Ágnes Ház mintegy 81 millió euróba (31 milliárd forintba) került. Az egyetem díszdoktoráról, a 2019-ben elhunyt magyar filozófusról, esztétáról elnevezett épületben egyebek mellett egy 600 férőhelyes auditórium, két kétemeletes auditórium, irodahelyiségek, valamint tan- és olvasótermek is helyet kaptak.  

Martin Polaschek osztrák oktatási miniszter a pénteki ünnepélyes megnyitón arról beszélt, hogy a korszerű új épület „világos jelzésként szolgál arra, hogy Innsbruck, illetve Tirol oktatási központok”. Hozzátette: „Ezzel a befektetéssel a hallgatók számára a legkorszerűbb egyetemi infrastruktúrát nyújtjuk”.

90 éves korában elhunyt Heller Ágnes, nemzetközileg elismert, Széchenyi-díjas magyar filozófus. Heller részt vett az 56-os forradalomban, amiért elbocsájtották az ELTE Filozófiai Tanszékéről, 1968-ban pedig Magyarország csehszlovákiai bevonulása ellen tiltakozott. Később emigrált és külföldön tanított, Heller Ágnesről a Híradó is megemlékezett:


Nyitókép: A Heller Ágnes Ház épülete az innsbrucki Leopold Franzens Egyetemen. Fotó: Universität Innsbruck

 

#Külföld#heller ágnes#egyetem#épület#ausztria#elnevezés

Címlapról ajánljuk